Lamb zní na "The Secret Of Letting Go" v nadpozemské rovnováze

24.11.2019 10:30 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Andy Barlow a Lou Rhodes společně fungují už řadu let a vědí, jak mezi sebou navázat nejenom hudební vazby. Sedmá deska "The Secret Of Letting Go" se hodně ohlíží do minulosti, zároveň ale přináší souhru mezi elektronickou precizností a uhrančivým vokálem Lou. Lamb opět stvořili povedené a zamyšlené album.
8/10

Lamb - The Secret Of Letting Go

Skladby: Phosphorous, Moonshine, Armageddon Waits, Bulletproof, The Secret Of Letting Go, Imperial Measures, The Other Shore, Deep Delirium, Illumina, The Silence In Between, One Hand Clapping
Vydáno: 26.04.2019
Celkový čas: 41:37
Vydavatel: Cooking Vinyl

"The Secret Of Letting Go" vznikalo na třech místech: v domácím prostředí studia v South Downs a na cestách po Indii a Ibize. Všechny tyto rozdílné destinace se na nové desce Lamb zvukově podepsaly. Od vydání jejich eponymního debutu, na němž definovali nemálo toho, co dále pečlivě rozvíjeli, uběhlo už třiadvacet let. Během té doby dvojice vycizelovala způsob, jak spojit elektronické experimenty v režii Andyho, který našel preciznost a cit pro minimalismus, a silný ženský element, jenž Lou překlápí až kamsi ke krystalicky čisté přírodě a akustice. Na "The Secret Of Letting Go" se jim podařilo tyto vzdálené hudební světadíly sladit do vyrovnaného celku, nejdotaženější od vynikající nahrávky "What Sound" z roku 2001.

Nejstarší skladba "Illumina" tak drobet klame. Lamb totiž na novince využívají široké spektrum nálad od oduševnělé civilnosti "Phosphorous" přes vyšperkovanou "Moonshine" (hostuje v ní Cian Finn) a dramaticky neohrabanou "Armageddon Waits" až kamsi k dynamické jízdě "Deep Delirium" (jediný čistě instrumentální track se skvělými dechy Kevina Davyho). Následně se album pomalu ztišuje ke svému závěru v podobě "One Hand Clapping". Dvojici tak stále baví objevovat, ale nemá problém reflektovat také svou dřívější tvorbu v nových pohledech. V tom je možná ona největší síla této nahrávky, kdy po pár taktech poznáte, koho posloucháte (nezaměnitelný hlas Lou Rhodes je taktéž nemalým vodítkem), ale vnímáte i ony posuny do nových hudebních teritorií. Dalším benefitem je ona rovnováha (díky tématům v textech i lehce nadpozemská) a hmatatelná lyričnost, jež se do vás vpije s každým dalším poslechem. "The Secret Of Letting Go" umí být i tajemná, avšak pro každého jinak.

Lamb představí "The Secret Of Letting Go" i v Praze, a to 24. listopadu v Lucerna Music Baru. Coby support se představí DJ 2K (Shadowbox na Rádiu 1).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY