Himalayan Dalai Lama na "Hyper Real" komentují kontrasty mezi virtuální realitou a skutečností

22.11.2019 12:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Virtuální realita se zpravidla nepotkává se skutečností. Nejenom o tom je nové épéčko "Hyper Real" dvojice Himalayan Dalai Lama. Na svět nahlíží vlastní optikou, používá k tomu přitom své osvědčené postupy, které známe z její předchozí tvorby, a zároveň zužitkovává zkušenosti z koncertů.
8/10

Himalayan Dalai Lama - Hyper Real

Skladby: Aurora, Ivrea, Fata Morgana, In Waves (feat. Lenka Dusilová), Reminiscence
Vydáno: 7.11.2019
Celkový čas: 20:27
Vydavatel: GERGAZ

EP "Hyper Real" vznikalo střídavě mezi Prahou a Brnem - David Novotný a Kryštof Matěj si střídavě posílali tracky a doplňovali do nich své ideje. Jde zároveň o starší materiál, který se nakonec Himalayan Dalai Lama rozhodli vydat. Při jeho finalizaci čerpali ze svých zkušeností ze živého hraní a taktéž se odrazili od pevného základu minulé desky "Orange Coloured Rose Leaves". Dvojici skladeb "Aurora" a "Fata Morgana" ozvláštnila svou stylisticky čistou hrou na violoncello Terezie Kovalová. Překvapením je Lenka Dusilová, která svým až éterickým zpěvem dokresluje poutavou "In Waves".

Naopak "Ivrea" a "Reminiscence" inklinují spíše k elektroničtější části tvorby tohoto dua, Novotný a Matěj v nich naplno využívají svého citu pro programming a sampling. "Hyper Real" je logickým pokračovatelem "Orange Coloured Rose Leaves" a v několika momentech odkazuje i na jejich začátky. Himalayan Dalai Lama do skladeb zároveň přidávají inspirace, které nasáli na dalekých cestách. Výsledek proplouvá mezi meditativními náladami (může vytvořit poutavou kulisu k práci i spánku) a tanečnějšími klubovými kusy. Promlouvá univerzálním jazykem, a i proto není jen doplňkem předchozího alba, ale zcela samostatným funkčním celkem.

Svůj nový počin skupina pokřtí 22. listopadu v pražském Café V lese a 29. listopadu v brněnském Kabinetu MÚZ.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY