Výročí sametové revoluce oslaví FOK s kapelou -123min.

18.11.2019 11:42 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Výročí sametové revoluce oslaví Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK 22. listopadu v pražském Obecním domě multižánrovým koncertem s kapelou -123min. Od 19.30 hodin se sálem rozezní soul, jazz, blues, funk či world music, vše bude ovšem zabaleno do symfonických aranží Martina Kumžáka, který bude také koncert dirigovat.

"S radostí jsem přijal nabídku hudbu -123min. zaranžovat, obléknout ji do nového hávu tak, aby orchestr FOK byl kapele rovnocenným partnerem," uvedl Martin Kumžák. Na koncertě zazní také jedna jeho vlastní skladba.

"Již podruhé se octneme s orchestrem v Obecním domě ve Smetanově síni. Podruhé je to provázané s výročím sametové revoluce. Některé myšlenky a pocity zůstávají podobné, některé se mění. Radost z propojení s tak krásným tělesem, jako je FOK, a možnost tak posílit radost z hudby pro posluchače je pocit první, ve kterém se nic nepohnulo. To, že jsme jako společnost tu sametovou svobodu zatím nepochopili, je pocit druhý, který nám ale nemůže vzít naději, že se to jednou všichni společně naučíme. Sejít se s radostí a hudbou je projev, který tu naději posiluje," řekl Zdeněk Bína, frontman kapely -123min.

Slovo dramaturga Martina Rudovského
Třicáté výročí sametové revoluce nemůže FOK přejít bez povšimnutí. Už jen proto, že v budově Obecního domu proběhla v listopadu 1989 vůbec první schůze tehdejší komunistické vlády s představiteli Občanského fóra v čele s Václavem Havlem. K této příležitosti připravil orchestr ve spolupráci se svým dlouholetým členem, kontrabasistou Lukášem Vernerem projekt, který skloubí různé hudební žánry od soulu přes jazz, funk až po world music, neboť se setká na jednom pódiu s vynikající hudební skupinou -123min. Kapelu tvoří trio uznávaných muzikantů s frontmanem Zdeňkem Bínou. Spojením značně rozdílných hudebních žánrů umožní aranže Martina Kumžáka, který už s FOK zažil leccos. Ale jak vidět, ještě ne všechno.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY