Komediant Lewis Capaldi v Praze: Čím něžnější v písních, tím větší šibal mimo ně

10.11.2019 09:02 - Josef Martínek | foto: Marie Trávníčková

Na pódiu se zdržel jen něco málo přes hodinku a bylo to tak akorát. Skotský objev posledních měsíců Lewis Capaldi si v SaSaZu fanoušky omotal kolem prstu a skončil přesně v nejlepším. Po hitu "Someone You Loved" už se ani přes hlasitý pokřik vyžadující přídavek na pódium nevrátil.

Live: Lewis Capaldi

místo: SaSaZu, Praha
datum: 7. listopadu 2019
support: Donna Missal
Fotogalerie

I když zpívá povětšinou romantické balady, není Lewis Capaldi tím typem zpěváka, jehož plakáty by dívky polepovaly své pokojíky. Má nějaké to kilo navíc, někdy se o něm píše jako o ošklivém zpěvákovi krásných písní a s dresscodem na koncerty si také hlavu neláme. Do pražského SaSaZu dorazil v obyčejné mikině a džínách. Navíc ani jeho mluvený projev není nijak vlezle patetický, ale překvapivě rázný a komediální.

Lewis Capaldi, SaSaZu, Praha, 7.11.2019
© Marie Trávníčková
Jistě ho muselo potěšit, že jeho koncert, naplánovaný původně do Paláce Akropolis, se pro velký zájem přesunul do mnohem většího SaSaZu. A i tady byl vyprodán. Nejspíš k tomu přispěly hned dva faktory - hit "Someone You Loved", který na jaře a v létě na dlouhé týdny vládl českému éteru, a také oslavované vystoupení na Colours Of Ostrava.

Capaldi sice vydal dosud jediné album "Divinely Uninspired To A Hellish Extent", a to relativně nedávno - letos v květnu, ale když předstoupil před publikum, nebylo to s nesmělostí začínajícího umělce, ale se suverenitou ostřílené hvězdy. Mohl si to dovolit, protože v sále měl doslova armádu fanoušků, kteří zpívali všechny texty. Pokud máme být konkrétní, byly to hlavně fanynky. Místy to dokonce znělo, jako by se v Praze odehrávalo vystoupení s názvem Lewis Capaldi a jeho dívčí sbor.

Koncert skvěle šlapal od úvodní "Grace", interpret byl ve výborné formě. Vokálně mu to slušelo jak v něžných a melancholických polohách, tak v momentech, kdy na hlas přitlačil a přidal na živelnosti a energii. Třeba řezavý refrén "Don't Get Me Wrong" se zarýval hluboko pod kůži, svižná "Hollywood" zase roztleskala celý sál. Bylo to vystoupení, které mělo spád.

Lewis Capaldi, SaSaZu, Praha, 7.11.2019
© Marie Trávníčková
Mnozí diváci ocenili i jeho mluvené vstupy, které se blížily bavičským číslům. Když pobíhal po pódiu a zběsile si fotil diváky v sále nebo telefonoval s fanynkou, která se koncertu nemohla zúčastnit, někteří propadali v hurónský smích.

Mělo to ale svoje úskalí. Takových scének sice během večera nezařadil přehršel, když už k nim ale došlo, trvaly dlouhé minuty a koncert zbytečně kouskovaly. A když z Capaldiho úst vypadlo slůvko fu*king asi posté, platilo, že opakovaný vtip přestává být vtipem.

Přesto si třiadvacetiletý zpěvák, kterého doprovázela čtyřčlenná kapela, za svůj první samostatný koncert v Praze zaslouží pochvalu. Všichni v SaSaZu se sice těšili na závěrečnou "Someone You Loved", ve které neměl Lewis Capaldi moc práce, protože velkou část odzpívali diváci za něj, ten večer ale šlo o víc než jeden hit. Talentovaný Skot má už po jedné desce vyvážený repertoár, auru rozeného performera i sympatickou drzost na to, aby jeho hvězda do budoucna zářila stále jasněji.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY