Thurston Moore přivezl do Lucerna Music Baru dvě skladby. Ale jaké!

27.10.2019 23:02 - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří V. Matýsek/Musicserver.cz

Kytarista, zpěvák a zakladatel Sonic Youth Thurston Moore se do Prahy vrací rád. Letos si pro svoje vnímavé a pozorné publikum připravil, jak zmínil v nedávném rozhovoru, dost možná největší posluchačský oříšek. Přijel totiž vyzbrojen trojalbem "Spirit Counsel", které se skládá z pouhé trojice dlouhých skladeb.

Live: Thurston Moore Group

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 26. října 2019
support: Rattle
setlist: Alice Moki Jayne, 8 Spring Street
Fotogalerie

A jakože opravdu dlouhých. Natolik, že v pražském Lucerna Music Baru zazněly vlastně jenom dvě, z toho "Alice Moki Jayne" coby hlavní set a ta krátká, jen asi pětadvacetiminutová "8 Spring Street" jako přídavek. Jakkoliv to může působit zvláštně, neznalým pohledem na setlist až odfláknutě a při představě více než hodinu trvajícího jediného hudebního kusu až nudně, realita nemohla být odlišnější.

Thurston Moore Group, 26.10.2019, Lucerna Music Bar, Praha
© Jiří V. Matýsek/Musicserver.cz
Ono se totiž docela rychle ukázalo, že přistupovat ke koncertu Thurston Moore Group postavené kromě samotného frontmana ještě na bubeníkovi, druhém kytaristovi a kytaristce jako ke klasické rockové show, by bylo chybou. Tohle mělo spíš parametry vystoupení klasického ansámblu s jednolitou suitou o několika větách. Jen smyčce či žestě nahradily elektrické kytary - dvě dvanáctistrunné a jedna šestistrunná.

K tomu navíc baterie kytarových efektů a trocha neurvalého chování k už tak omláceným nástrojům. Od imbusových klíčů (či co to k čertu bylo) a skleněných trubiček narvaných pod struny po drcení kytar o zesilovače a podlahu. Výsledkem byla plejáda zvuků. Od hypnoticky jemných, do nekonečna se táhnoucích vybrnkávání až po uši rvoucí vazbení, hlukové plochy, pískání a skřípění. Vystoupení se obešlo beze slov, vše jednotila všeobecně srozumitelná univerzalita vybízející spíše k fascinovanému, soustředěnému poslechu.

Thurston Moore Group, 26.10.2019, Lucerna Music Bar, Praha
© Jiří V. Matýsek/Musicserver.cz
Překvapení se nekonala. Vlastně jedno, to největší. Skutečně je možné do posledního tónu zopakovat složitou strukturu, která se v obou skladbách nachází. Do tónu, do zvuku. Vše v perfektní souhře řízené dirigujícím, do sebe ponořeným Moorem.

Tomu večeru nechybělo nic. Málokdy lze docílit natolik komplexního zážitku s takovým (z pohledu setlistu) málem. Nakonec tam bylo více muzikantství, emocí a napětí než v leckterém jiném vystoupení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY