Richard Müller, Michael Kocáb a Ondřej Soukup ve Foru Karlín provázeli penziónem Svět

27.10.2019 11:03 - Jana Kloučková | foto: facebook interpreta

Tři významné osobnosti české i slovenské hudební scény - Richard Müller, Michael Kocáb a Ondřej Soukup - před nedávnem spojily své síly, aby i pražskému Foru Karlín dokázaly, že koncept založený na šansonech spojený s talkshow může fungovat. A tak se i stalo. Turné "Šansony a jiné písně" zažilo v Praze úspěch.

Live: Richard Müller, Michael Kocáb, Ondřej Soukup

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 22. října 2019
setlist: Milovať teba, Knižný príbeh, Tlaková níž, V daždi, Stín stíha stín, Už asi nie si, L.A., V penziónu Svět, Ještě tě mám plnou náruč, Sebastian, S cizí ženou v cizím pokoji, Rozeznávám, Milovanie v daždi, Srdce jako kníže Rohan, Baroko, Štěstí je krásná věc

Richard Müller se v posledních třech letech zaobírá různými provedeními svých představení. Konceptu tří hudebníků předcházela například podobná show "On a Ona Tour" s Adelou Vinczeovou, se kterou do Prahy zavítali zhruba před rokem a půl. Nyní se slovenský hudebník zaměřil na šansony a vrátil se i do dob slavného alba "V penziónu Svět" (1988) spojeného s Michalem Horáčkem a Petrem Hapkou. Ze stěžejní desky české hudební scény zazněly kousky "V penziónu Svět", "Štěstí je krásná věc", "S cizí ženou v cizím pokoji" a "Rozeznávám".

Prvních sedm písní setlistu však odkazovalo čistě na Müllerovu (převážně melancholickou, romantickou) tvorbu, přičemž před každou skladbou zpěvák zpravidla něco utrousil. Například jak vznikla nebo o čem vlastně je. Takto zároveň poukázal na svou novou knihu "Texty", která je koncipována naprosto identicky. Zakoupit se dala na místě, kdo to nestihl, může samozřejmě vyrazit do kamenných či internetových knihkupectví.

Příchozí diváky možná překvapila půlhodinová pauza. Dalo by se říci, že Müller odešel zrovna v okamžiku, kdy návštěvníci byli maximálně spokojeni a chtěli už jen přidávat. Vzhledem k uspořádání úterního představení se přestávka zpětně jeví jako rozumný krok. Po ní se totiž připojili Michael Kocáb a Ondřej Soukup a začal velký návrat do minulosti - jednak vyprávěním, jednak zpíváním. Překvapivě došlo i na zpěv Ondřeje Soukupa, který se ujal Kornova hitu "Ještě tě mám plnou náruč", pod kterou je sám podepsán jako autor hudby.

Překvapil i Michael Kocáb, který slovenské ikoně obstojně konkuroval. Tajemný i svérázný Kocábův projev ("V penziónu Svět", o martyrech z minulých století "Sebestian" nebo stále hraná "S cizí ženou v cizím pokoji") občas způsoboval husí kůži.

Vystoupení pak zakončila znovu hlavní hvězda večera Richard Müller. Jakmile zazněla nejromantičtější česká píseň "Rozeznávám", koncert plynule navázal na čistě Müllerovu část a skrze zpěvákovy hity gradoval až do úplného finále.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY