Tomáš Klus vydává živák s orchestrem a vyráží s ním na turné

21.10.2019 16:28 - Hana Bukáčková | foto: Milan Menčík

Tomáš Klus navazuje na úspěšné propojení s Janáčkovou filharmonií Ostrava, k němuž došlo loni. Jako připomínka tohoto projektu bude sloužit nové album nazvané "Klusymfonie". Obsahuje osmnáct písničkářových skladeb v nových aranžích. O ty se postaral člen Cílové skupiny Jan Lstibůrek s "ideovou podporou" Jiřího Kučerovského.

"Honza Lstibůrek se chopil přešívání kabátů mých zpovědí pro symfonický orchestr. Jiří Kučerovský byl kdykoli k dispozici se správným názorem, trefnou poznámkou, melodickým prvkem a v neposlední řadě výborným zvukem. Když mi Génius z Pasečnice poslal první aranže, co smolil na kompu, a varoval mě, že 'to zní v MIDI verzích směšně', zavřel jsem se po prvním poslechu v Samotě a normálně brečel. Brečel jsem překvapením, radostí, pokorou, vděčností a těšením se," vypráví Tomáš Klus.

Filharmoniky doprovázela Cílová skupina a Koncertní sbor Permoník pod vedením Martiny Juríkové a Karin Grimové. "S Tomášem Klusem a jeho kapelou jsme si už mnohokrát společně ověřili, že nás spojení jeho písní se symfonickým orchestrem baví. Několik společných koncertů s Janáčkovou filharmonií Ostrava jaksi logicky vyústilo v natočení CD, na kterém Tomášovy písně získaly zcela novou a mimořádnou podobu. Symfonické aranže Honzy Lstibůrka jsou výtečně instrumentovány, nechávají vyniknout sólovým nástrojům v orchestru a dávají písním nový rozměr," říká dirigent orchestru Jan Kučera a dodává: "Není to jen otrocké doplnění symfonického zvuku, ale velmi citlivé zpracování jednotlivých nálad a emocí, o kterých ta která píseň vypráví. Nutno říct, že tyto partitury nejsou hráčsky nikterak lehké a kladou na hudebníky v orchestru vysoké nároky. Přesto, nebo možná právě proto je orchestr JFO hraje rád a při koncertech i při natáčení byla vždy výborná a přátelská atmosféra a to se mi na tomto společném projektu líbí především."

Vydání alba doplní i turné. V Ostravě zahraje Klus s filharmonií dvoják 25. a 26. 11., na ten pak navážou koncerty 29. 11. v Brně, 1. 12. v Bratislavě, 3. 12. v Pardubicích a 4. 12. v Praze.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY