Oslava pětasedmdesátin Vladimíra "Gumy" Kulhánka byla přehlídkou hudebních legend

09.10.2019 21:04 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Tak tu máme dalšího oslavence. Tentokrát o něco méně nápadného, než byl nedávno kytarista Luboš Andršt, avšak neméně podstatného. Baskytarista Vladimír "Guma" Kulhánek před časem oslavil pětasedmdesát let, koncert na oslavu jubilea se uskutečnil až nyní v pražském Lucerna Music Baru.

Live: Vladimír 'Guma' Kulhánek 75 & hosté

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 8. října 2019
Vystoupili: Prak, Luboš Andršt & Energit, Michal Pavlíček, Kamil Střihavka, Vladimír Mišík, ETC, Jaroslav Olin Nejezchleba, Flamengo, Vladimír Kulhánek
Fotogalerie

Vladimír
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Flamengo, Stromboli, Etc..., Dežo Ursiny, Peter Lipa, Bratři Ebenové, Krausberry, November 2nd... To je jen část z dlouhého seznamu jmen, s nimiž Vladimír Kulhánek, nenápadný muž v pozadí, v průběhu své dlouhé kariéry spolupracoval. Dostat je do vyprodaného Lucerna Music Baru všechny (nebo alespoň většinu) by byl nadlidský úkol. Prostor tak nakonec dostala čtveřice projektů - dva aktuální a dva obnovené, připomínající minulost - a také příjemná hostovská vsuvka.

Večer zahájila velká premiéra staronového uskupení Prak - postaveného kolem jádra Kulhánek a Standa Kubeš, toliko spoluhráčů z jedné z inkarnací Etc..., doplněného o mladé tváře Pavla Bohatého a Martina Kopřivy. A jak se pánové chlubí na svém webu, jejich koncerty jsou esencí čisté hudby a radosti. Slogan nelhal, set postavený na vlastních věcech a skladbách z autorské hudební dílny obou zasloužilých bardů (Mišíkem interpretovaná "Kdo dnes přijde" s textem Marka Ebena a Schelingerova "Jsem prý blázen jen") byl plný špičkování, úsměvů i štěstím jiskřícího oslavencova pohledu.

Vladimír
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Vystřídal je Energit, absolutní koncertní jistota postavená kolem kytarového mistrovství Luboše Andršta. A dokonale (skoro to vypadá, že čím dál tím dokonaleji) sehraní pánové nezklamali ani tentokrát. Jejich set obsáhl i prvního hosta: Ve vzpomínce na nedávno zesnulého bubeníka Gingera Bakera zazněla "White Room" od Cream, přičemž se k základní sestavě Energitu přidala další kytarová legenda Michal Pavlíček. Jádro formace pak - po odchodu Andršta, ale stále s Pavlíčkem v sestavě - doplnil Kamil Střihavka, který se pěvecky vyšvihl v "All Right Now" od Free. A s tím basovým sólem se "Guma" Kulhánek vyloženě pomazlil.

Druhá polovina večera (který byl bohužel poněkud zpomalen přestávkou) byla postavená kolem jádra současné podoby Etc... (Pavel Skala a Jiří Zelenka společně s Vladimírem Mišíkem). Ta, posílena v první části právě o "Gumu", Standy Kubeše a Olina Nejezchlebu, se vrátila do první poloviny devadesátých let a pár ukázkami připomněla éru kolem alb od "Etc... 4" až po "Město z peřin". Výběr se však až na dvě výjimky ("Město z peřin" a povinnou "Variaci na renesanční téma") musel obejít bez Mišíkova hlasu, a o vokály se tak podělili Kubeš s Nejezchlebou. Snad se frontman šetřil na vrchol večera, těžko říci.

Vladimír
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Ať už byl důvod jakýkoliv, vyplatilo se. Očekávanou tečkou oslav bylo vystoupení legendárního Flamenga (k jádru Etc... se přidal ještě nepostradatelný Pavel Fořt a vokálně vypomohl Pavel Bohatý). Jeho set nemohl zklamat. Průřez "Kuřetem v hodinkách", albem, které dalo celému večeru název, dokázal, že tahle deska má stále obrovskou sílu a živé podání jí přidává ještě více na dravosti. Skladby jako "Rám příštích obrazů", "Já a dým" či "Doky, vlaky, hlad a boty" ale nepřišly o svou barevnost a hudební i textovou nadčasovost.

Večer žijících legend, co si více přát? Snad ještě alespoň kousek Stromboli, když už se zastavil i Pavlíček. Tak třeba na osmdesátinách...



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY