Co si nenechat ujít na Groove Brno 2019

08.10.2019 10:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

V úterý 8. října úderem osmé hodiny večerní vystoupením Dirty Loops odstartuje letošní ročník festivalu Groove Brno. V průběhu následujících sedmi týdnů nabídne desítku koncertů tepajících v rytmu funku, jazzu a dalších příbuzných žánrů. Jaká jména z line-upu byste neměli přehlédnout?

Nils Landgren Funk Unit

Kdy a kde

11. října, 20.00, Metro Music Bar

Muž s červeným trombonem. Tak zní přezdívka, kterou během své kariéry získal Nils Landgren. Jeho hudební dráha se rozjela ve chvíli, kdy se odstěhoval do Stockholmu a začal spolupracovat s rockovou kapelou Blue Swede, která má na svědomí jednu z nejslavnějších verzí písně "Hooked on a Feeling". V roce 1981 jej Thad Jones přizval do chystaného projektu Ball of Fire, kde se Nils ujal vedení trombonové sekce. V průběhu let si vyzkoušel různé hudební žánry od jazzu přes rock, soul až po hip-hop a spolupracoval s naprostými mezinárodními špičkami (například Abba, The Crusaders, Eddie Harris, Bernard "Pretty" Purdie, Wyclef Jean či Herbie Hancock).

"Mým černým koněm festivalu je Nils Landgren a Funk Unit. Pro mě je to nesmírná funky legenda. Stejně tak Incognito," zve návštěvníky ředitel festivalu Josef Buchta a jedním dechem dodává: "Pokud chcete opravdový funk, tyto dvě kapely by neměly rozhodně ujít vaší pozornosti."

Landgrenovu skupinu si nenechá ujít ani hlavní produkční přehlídky Lucie Netušilová. "Jsem na ni neskutečně zvědavá. Jsem ráda, že jsme se domluvili na klubovém koncertu, protože komorní prostor a těsná blízkost s publikem dle mého názoru funky muzice v zásadě svědčí. A po rozhovoru s kapelou vím, že se plánují v klubu s fanoušky zdržet, což napovídá opravdu komplexní zážitek," říká.


Judith Hill

Kdy a kde

2. listopadu, 20.30, Metro Music Bar

Judith Hill je rodačka z Los Angeles a za sebou má sice krátkou, ale o to bohatší kariéru. Dlouhé roky působila jako vokalistka Michaela Jacksona, Stevieho Wondera a Joshe Grobana. V roce v 2009 ji vybrali, aby s Jacksonem na turné "This Is It" zazpívala duet "I Just Can't Stop Lovin' You". Ke koncertní turné ale již nedošlo. Na pohřbu krále popu se ujala hlavního hlasu ve skladbě "Heal The World".

"Je úžasné, že se nám letos podařilo do programu získat tolik světově úspěšných muzikantek," pochvaluje si Buchta. PR manažerka Lucie Šimůnková jej doplňuje o osobní tip. "V hudbě kladu asi největší důraz na zpěvovou linku. Miluju ten moment, kdy mě na koncertě odzbrojí rozsahem, přesností, barvou. Takže moje volba je pro tento ročník jasná. Judith Hill!" říká a dodává: "Tu holku si před lety vybral sám král popu. Prince jí produkoval první desku. Po boku Adama Levina zpívala každý týden v hlavním vysílacím čase v TV show The Voice US a brala dech miliónům lidí po celém světě. A teď bude zpívat v Metru. Lidem na dosah ruky."

"Jako zpěvačku mě samozřejmě zajímá Judith Hill. Předchází ji výborné kritiky a doporučení, ale myslím si, že za pozlátkem výčtu spoluprací s hudebními ikonami jako Michael Jackson nebo Prince nebude jen talent, muzikalita, nádherný hlas a okouzlující tvář, ale skutečně osobitá umělkyně s upřímným hudebním projevem," přitakává jí Netušilová.


Ida Nielsen

Kdy a kde

13. listopadu, 20.30, Metro Music Bar

Multiinstrumentalistka a skladatelka Ida Nielsen pochází z Dánska a s její hudební kariérou je neoddělitelně spojeno jméno Prince. V jeho doprovodné skupině hrála na baskytaru šest let, a to až do jeho náhlé smrti v roce 2016. Podle jejích slov bylo koncertování s tímto muzikantem největším darem, nejkrásnější hudební cestou a zkušeností, při níž se naučila jít až za hranice všech svých představ. "Když jsem poprvé slyšela záznam jejího koncertu, pustila jsem si ho ten stejný den ještě třikrát dokola. Ona je pro mě nekorunovanou královnou baskytary," láká na listopadové vystoupení Idy Nielsen Netušilová.

"To je pro mě groove v té nejsurovější podobě. Ona nejen že skvěle hraje, taky neskutečně zpívá. A teď vystoupí v Metru Music Baru. V undergroundovém klubu, kde všechny jí blízké žánry, ať už funk, oldschool hip-hop nebo R&B, mají své stále místo. Slyšet ji naživo bude velký zážitek," doplňuje ji Šimůnková.


Festival Groove Brno 2019 zahájí 8. října švédská úderka Dirty Loops, 23. listopadu jej ukončí slovenská formace Fallgrapp. Bližší informace o vystupujících a vstupenkách najdete na oficiálních stránkách akce groovebrno.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY