Renée Zellweger propaguje film "Judy" duetem "Get Happy". Pomáhá jí kníkající Sam Smith

01.10.2019 14:54 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Závěr druhé dekády třetího tisíciletí vejde do filmových encyklopedií jako doba "Avengers" a hudebních biografií. Do druhé kategorie patří i čerstvý snímek Ruperta Goolda "Judy" vyprávějící o posledních létech divokého a pohnutého života Judy Garland.

Kulturnější části našich čtenářů tuto ikonu amerického muzikálu netřeba nijak zvlášť představovat, pro ty ostatní tu máme dvě pauzy k zalapání po dechu: Garland je ta, co původně nazpívala "Over the Rainbow" (první zalapání po dechu), a ta, co hrála Lady Gaga v druhé verzi "A Star Is Born" (druhé zalapání po dechu). Taky je to matka Lizy Minnelli a vůbec první žena, která kdy dostala Grammy za album roku.

V Gooldově počinu ji ztvárnila Renée Zellweger. Oproti Oscarem ověnčenému Ramimu "Malé Krámy" Malekovi měla úlohu stíženou v tom, že sedmdesát let staré nahrávky nebylo možné remasterovat tak, aby v multiplexech odpálili zvukovody diváka náležitým způsobem, a tak musela veškeré písně v bijáku použité nazpívat sama.

Pokud jde o herecký výkon, už se o ní na plná ústa hovoří jako o žhavé kandidátce na zmíněné Academy Awards, pokud jde o ten pěvecký, můžeme hodnotit teď a tady. Snímek totiž do světa vyprovodila jedna z (právem) největších hitovek paní Garlandové, píseň "Get Happy". Od dob "Chicaga" víme, že Zellweger zpívat umí, byť jako herečka je nesrovnatelně lepší než jako zpěvačka. Možná právě proto jí v songu pomáhá Sam Smith. Ten zpívat moc neumí, ale hodně moc lidí si myslí pravý opak. Příliš vysoko posazená tónina skladby má za následek, že jeho hlas zde zní kníkavěji než běžně, zážitek z poslechu tak dostává doslova bolestivé šrámy.

Už je to dlouhé, tak jen rychle: pod novou verzí "Get Happy" si můžete vychutnat tu nejslavnější (nikoliv první - bonusové zalapání po dechu) z roku 1950, v podání pravé Judy Garland. A úplně nakonec si můžete dát oficiální trailer k filmu "Judy", který už od minulého týdne vesele promítají americká kina, který však z neznámých důvodů bude mít na Starém kontinentě premiéru až někdy v únoru.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY