Zdenka Tichotová slaví dvě jubilea výběrem "Zpívání se Spirituál kvintetem"

24.09.2019 15:13 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Jedním ze zásadních hlasů kultovního Spirituál kvintetu je Zdenka Tichotová. Žena, která letos slaví hned dvoje půlkulatiny, nikdy nevydala sólové album, takže kompilace "Zpívání se Spirituál kvintetem" může tento malý rest alespoň trochu napravit. Dne 24. září slaví významné životní jubileum, navíc je to 45 let od chvíle, kdy nastoupila do Spirituál kvintetu. Sampler sestavil její manžel a šéf souboru Jiří Tichota.

Zdenka Tichotová - Zpívání
© facebook interpreta
"Abych byla upřímná, nebylo to rozhodnutí mé, ale mého muže a kapelníka. Pokud vím, začal album sestavovat jako překvapení k mým narozeninám a také ke 45. výročí mého fungování ve Spirituál kvintetu. Takže je to jakási procházka téměř celou mojí muzikantskou kariérou spojenou se Spirituál kvintetem," komentuje Tichotová vydání kolekce.

Hudební pódia začala brázdit v roce 1973 s Brontosaury. Spolu s bratry Nedvědy pak nastoupila právě do Spirituál kvintetu. Vícehlasé zpívání ji naplňuje. "K tomu samozřejmě patří také to, že interpret občas převezme i hlas vedoucí nebo - zejména pro zpestření repertoáru - zazpívá úplně sólově. A pokud jde o různé žánry, nijak moc jsem neexperimentovala, ale postupně jsem pochopila, že je dobré si svůj styl podržet, ale při tom je nanejvýš důležité rozumět tomu kterému žánru, cítit jeho zákonitosti a nejít mu 'proti srsti'," vysvětluje letošní jubilantka.

Jednou z nikdy nevydaných skladeb, která se v tracklistu objevují, je tradicionál "House Of The Rising Sun". "'House Of The Rising Sun' je ohromně působivý příběh ženy, které ten 'dům' zničil život a zároveň se k němu vrací na sklonku života. A já jsem byla úplně okouzlená jednou nahrávkou a poslouchala jsem ji pořád dokola a pak jsem si to pořád dokola zpívala, až jsem si tu písničku chtěla zazpívat i veřejně a také ji nahrát," vzpomíná zpěvačka. Druhou skladbou je pak "Isabelle". "Je to píseň z poloviny šestnáctého století napsaná s doprovodem vihuely, což je něco mezi loutnou a kytarou. Je to ukázka z našeho soukromého 'loutnového' programu, ve kterém na loutnu hrál můj muž - je totiž odborník na starou muziku - a já zpívala. Chtěli jsme tedy, aby se na albu objevilo i něco z jiného soudku," uzavírá.

Dohromady čtyřiadvacet hudebních položek doplňuje soubor dokumentárních, mnohdy raritních fotografií napříč lety a text publicisty Jiřího Černého. "Zpívání se Spirituál kvintetem" je možné si objednat zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY