Scratchology shrne dějiny turntablismu

07.03.2003 09:21 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Roc Raida z X-ecutioners
© facebook interpreta
Dějiny umění hry na gramofon - turntablismu - shrne kompilace newyorské partičky X-Ecutioners. Cestu od počátků v polovině 80. let až k dnešnímu technicky dokonalému stylu vydláždí skladby největších mistrů gramofonismu.

Kompilace nazvaná "Scratchology" by měla vyjít 8. dubna a kromě skladeb X-Ecutioners na ní nebudou chybět pionýrské tracky od Grandmastera Flashe nebo Grand Wizard Theodor, pod jejichž rukama se turntablismus zrodil. Chybět nesmí dvě základní skladby dějin gramofonismu - "The Adventures Of Grandmaster Flash On The Wheels of Steel" Grandmastera Flashe a "Rock It" Herbie Hancocka, ve které trápí gramofony Grand Mixer DXT. Z dalších hvězd budou na desce zastoupeni Public Enemy (respektive jejich DJ Terminator X), 3rd Bass, DJ Premier nebo novodobý klasik DJ Qbert.

"Úkolem této komplikace je vzdělat fanoušky o dějinách scratchingu a nejdůležitějších písní složených s pomocí gramofonům," píše se v tiskovém prohlášení k tomuto albu. X-Ecutioners tvoří špičkoví hiphopoví DJové Rob Swift, Roc Raida a Total Eclipse, kteří loni vydali úspěšné album "Build From Scratch".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY