Floex oslaví deset let s "Machinariem" společně s Orbital

18.09.2019 11:11 - Dan Hájek | foto: Jan Kuča

Takřka kultovní soundtrack k adventuře "Machinarium" z dílny Amanita Design letos slaví deset let od svého vydání. Jeho autor Tomáš Dvořák (aka Floex) se k němu nyní hned dvakrát vrátí. První zastávkou bude říjnová kolekce remixů "Machinarium Remixed". Mezi sedmi remixéry jsou například také legendární Orbital, kteří si po svém přepracovali kompozici "The Glasshouse With Butterfly". Druhým ohlédnutím pak bude speciální koncert. Ten se uskuteční 27. listopadu v pražském Paláci Akropolis a Floex na něm odehraje set sestavený převážně ze soundtrackových skladeb, z nichž některé bude prezentovat naživo vůbec poprvé.

Orbital sice byli nuceni zrušit říjnové koncerty v Brně a v Praze, avšak na příští rok chystají zatím blíže nespecifikovaný projekt ke třiceti letům na scéně. Jeho součástí budou i přepracované verze od Floexe, Jona Hopkinse nebo Davida Holmese. "''Machinarium' jsem hrál krátce poté, co původně vyšlo, a rychle se z něj stala jedna z mých nejoblíbenějších her s mým vůbec nejoblíbenějším soundtrackem. Vlastně jde o jedno z mých nejoblíbenějších alb za posledních deset let," konstatuje Paul Hartnoll. "Když se mě Tomáš zeptal, zda by Orbital chtěli být součástí tohoto projektu, vůbec jsem neváhal. Už v ten moment jsem věděl, kterou skladbu zremixujeme a jak. Udělalo mi ohromnou radost, že jsme si mohli vybrat 'The Glasshouse With Butterfly'. Užili jsme si s tímhle remixem spoustu zábavy, navíc nám Tomáš na oplátku zremixoval jednu z našich skladeb. A nezklamal - vzešel z toho jeden z nejlepších remixů, co pro nás kdy kdo vytvořil. Byla to skvělá tvůrčí spolupráce," doplňuje.

Floex - Machinarium Remixed
© facebook interpreta
Mezi další zúčastněné na "Machinarium Remixed" patří německý producent C418 (ten vytvořil návykově odpočinkový doprovod ke kultovnímu "Minecraftu"), dále experimentální post-rocková skupina 65daysofstatic, jež se hernímu publiku uvedla povedeným soundtrackem k vesmírné odysee "No Man's Sky", a také domácí duo Dva, které pro Amanita Design stvořilo neotřelé experimentální podklady ke hrám "Chuchel" a "Botanicula". Autorkou obalu je Eva Marková, která vycházela ze základů původních ilustrací od Adolfa Lachmana.

"Machinarium Remixed" vyjde 16. října na značce Minority Records a přinese tyto skladby: The Glasshouse With Butterfly (Orbital Remix), By The Wall (Jim Guthrie Remix), The Prison (65daysofstatic Remix), The Sea (C418 Remix), Mr. Handagote (Baiyon Remix), The Castle (Ed Critchley Remix), Gameboy Tune (DVA Remix). Vedle digitální verze bude dostupná také jako 180gramový vinyl jantarové barvy v limitovaném počtu sedm set kusů. Floex po samotném křtu slibuje i další koncerty, na kterých svůj nový hudební program představí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY