Death Cab For Cutie stihli na "The Blue EP" zrekapitulovat celou poslední dekádu

14.09.2019 10:00 - Ondřej Kocáb | foto: Eliot Lee Hazel

Death Cab For Cutie svou devátou studiovku "Thank You For Today" vydali teprve loni a už začátkem letošního září potěšili fanoušky čerstvým materiálem. Parta ze Seattlu připravila pět nových skladeb vycházejících pod jednoduchým názvem "The Blue EP" u labelu Atlantic Records.
8/10

Death Cab For Cutie - The Blue EP

Skladby: To The Ground, Kids In '99, Man In Blue, Before The Bombs, Blue Bloods
Vydáno: 6.9.2019
Celkový čas: 20:51
Vydavatel: Atlantic

Po překvapivé spolupráci na skladbě "Do You Remember" Chance The Rappera přichází Gibbardova parta s vlastní tvorbou, podruhé v novém pětičlenném složení. Dle slov frontmana jde o krok dopředu přesně ve chvíli, kdy se kapela cítí svobodnější a neohroženější než kdykoliv dřív. Po více než dvou dekádách společného koncertování je tu nahrávka, která tak nějak pobírá trochu z každé etapy. Nechybí typická nostalgie, troška deprese a krása smutných melodií.

Jako první ochutnávku představila skupina song "Kids In 99". Hudebně hravá píseň se smutným příběhem vypráví o dvacet let staré události v Bellinghamu ve státě Washington. Dne 10. června 1999 zde prasklo potrubí pod parkem a vychrlilo téměř 900 kubíků benzínu do potoka Whatcom Cree. Následná exploze vypálila kus lesa na území parku a usmrtila tři mladé lidi. A právě v Bellinghamu tou dobou bydlel Benjamin Gibbard. EP otevírá tajuplná pětiminutovka "To The Ground", tažená hypnotizujícím riffem. Klávesami obohacená "Before The Bombs" se zvukem řadí po bok posledních popověji laděných desek, vrcholem zůstává závěrečná "Blue Bloods", ve které se Death Cab přibližují svým začátkům a která po dreampopovém startu přechází nakonec do téměř garážového jamování.

Death Cab For Cutie Modrým ípíčkem dali lehce zapomenout na nepříliš výrazné poslední desky. Ačkoliv minialbum nese pouze pět skladeb, svojí lehkostí, emocemi a nebojácností nabízí přesně to, co poslední roky rodákům ze Seattlu chybělo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY