Druhému dni Rock For People vévodil jeden skvělý set za druhým

07.07.2019 16:12 - Jan Trávníček | foto: Čestmír Jíra

Pokud nepočítáme jeden dramaturgický přešlap, kterému nebudeme dělat reklamu, byl druhý festivalový den takřka plný potěšení. Giudi, Sea Girls, Hands Like Houses, Eisbrecher, Tom Grennan, Bad Omens, Our Last Night nebo In Flames se předháněli v tom, kdo nadchne více. Tak to máme rádi.

Live: Rock For People, den druhý

místo: Festivalpark, Hradec Králové
datum: 5. července 2019
Vystoupili: Hands Like Houses, Hentai Corporation, In Flames, Our Last Night, Rudimental a další

Druhý den Rock for People bylo zataženo, kapky deště ale zůstaly bezpečně zamknuty na obloze. To Hentai Corporation se naopak pořádně odvázali. V deset hodin ráno si to náklaďákem plným muzikantů přikodrcali ke vstupu do stanového městečka, a budíček tak začal pořádně zostra. Radek Škarohlíd před autem roztáčel ranní circle pity, upíjel z flašky kořalky, nechal si zavazovat boty nebo se koukal fanouškům do trenek a kontroloval jejich vybavení. Ředitel festivalu Michael Thomes jen stál opodál a spokojeně se smál. Tenhle nápad se vydařil.

Odpoledne se areálem rozléhal podmanivý hlas zpěvačky Giudi. Domácí popový objev posledních pár let jsem sice slyšel jen z dálky z kempu, ale stačilo to. Plnohodnotný koncert z bezprostřední blízkosti je jen otázkou času. O chvíli později nastalo nejednomu příznivci kvalitní muziky těžké dilema - vymodlení alternativní emo-rockeři Hands Like Houses z Austrálie se sebevědomým projevem a výtečnou deskou "Anon" v zádech, jejichž frontman používá kabel od mikrofonu jako švihadlo, nebo britský objev Sea Girls, jenž se stal jedním z patnácti vyvolených v anketě BBC Sound Of 2019 a jehož indie rock je ztělesněním radosti všech, kteří čekají na novou desku až nápadně podobných The Vaccines? Sophiina volba. Dát si to půl na půl stačilo k tomu, aby se oběma formacím ukázal velký palec nahoru, samostatná vystoupení nás, doufejme, ještě čekají.

Německá scéna má hodně bizarních hudebních uskupení, nejednou jste o nich mohli číst i na musicserveru. Eisbrecher k nim ale nepatří. Industriální rockeři kopírují Rammstein tak moc, že už to snad víc ani nejde. Chybí jim pouze omamná kontroverze a plamenná show. Zatímco v Německu kapela jede na jistotu, protože má své jisté, v Hradci Králové byl zpěvák komunikující v angličtině i češtině za velkého sympaťáka. Oproti koncertům na domácí půdě působil skromněji a snažil se zanechat dobrý dojem.

Kdo trpěl předchozí den u vokálních výkonů Bring Me The Horizon a Kodaline, mohl si spravit chuť u žánrově blízkých a bezpochyby lepším výkonem se prezentujících Bad Omens. V YouTube stanu rozpoutali solidní peklíčko. Tom Grennan svým chrčivým chraplákem zase připomněl, že by se mezi písničkáři aspirujícími na úroveň Eda Sheerana nemělo mluvit jen o Lewisi Capaldim nebo Jamesi Bayovi, ale také o něm. Zpomalená verze "All Goes Wrong" ze spolupráce s Chase & Status nemohla chybět.

Metalcore uhlazený i pro dívčí uši prezentovali na KB stagei Our Last Night. Ti svou účast na Rock For People propálili už na koncertě v Lucerna Music Baru loni na podzim, kde s nimi hráli i Hands Like Houses. Oproti tehdejšímu setu tentokrát zvolili tvrdší polohu, což bylo rozhodně ku prospěchu věci.

Hodně potěšili i In Flames. Je s podivem, že jim účast na hradecké hudební přehlídce trvala tak dlouho. Srovnání s podobně velkými Mastodon dva roky nazpět by bylo mylné, Švédi se zde viditelně mohli cítit jako doma. Během autogramiády podepisovali fanynkou nakreslené portréty, lidí v jejich tričkách bylo v areálu snad nejvíce, a hlavní kytarista Björn Gelotte se tak mohl celý devadesátiminutový set usmívat jako sluníčko. Což také dělal.

Ze show téhle bandy je třeba opět vypíchnout "Here Until Forever" o cestě na svatbu, která se změnila v pohřeb, protože podobné zanícení a bolestí zrudlou tvář Anderse Fridéna jinde tolik vidět nebylo. Nebylo divu, že za takový emoční výplach museli zařadit letitou "Leeches" s dlouhým, vybrnkávaným úvodem, aby se trochu vydýchali. Silný zážitek obstarala i o šikaně pojednávající "I Am Above".

Oproti nedávným koncertům ve Foru Karlín nebo na Novarocku frontman také hodně vtipkoval, například o tom, že v životě nepotřebujete matematiku, ale jen alba In Flames, nebo o tom, že "Colony" nahráli, když byli mnozí fanoušci ještě v tátově pytlíku. Z těch tří zmíněných koncertů byl ten na Rock for People zatím tím nejlepším. Laťka byla posunuta.

A ještě než došlo na hlavního headlinera Rudimental (o něm je samostatný report), uskutečnila se ještě prezentace plážového indie-popu No Vacation. Ti jistě velmi rychle přibydou do watchlistu všech, co tam byli a slyšeli, jak zajímavou muziku produkují. V Evropa 2 stanu si ještě další české příznivce nabíral Tommy Cash. Estonský Kanye West se už své trefné přezdívky asi nezbaví, ale můžete vůbec vymyslet něco trefnějšího, když mu k jeho energické show na projekcích běží nejprve znetvořené celebrity a potom regulérní, necenzurované porno?

Druhý den toho prostě nabídl spoustu. Vybrat na konci top pětku toho nej nebude vůbec snadné. A to má ještě finále nabídnout Franz Ferdinand nebo Manic Street Preachers.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY