Šikovné Pipky z Texasu

11.03.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Tři sličné zpěvačky z Texasu se daly dohromady pod názvem Dixie Chicks, aby skrze své country udělaly díru do světa. S třetím albem "Home" se jim to povedlo dokonale. Čtyři ceny Grammy jsou návnadou k četbě naší recenze.
7/10

Dixie Chicks - Home

Skladby: Long Time Gone, Landslide, Travelin' Soldier, Truth No. 2, White Trash Wedding, A Home, More Love, I Believe in Love, Tortured, Tangled Hearts, Lil' Jack Slade, Godspeed (Sweet Dreams), Top Off The World
Celkový čas: 51:42
Vydavatel: Sony Music / Bonton
MusicServer drží prst na tepu doby paradoxně i tím, že píše nejen o široce módních hudebních trendech, ale i o country či bluegrassu (viz nedávné recenze na alba Roberta Křesťana, Johnnyho Cashe či Shanii Twain). Country má u nás dost početnou obec příznivců, i když o kvalitách české country bychom mohli široce diskutovat. Pojďme se ale podívat na aktuální album "Home" dívčího tria Dixie Chicks, jehož recenzi jsme ani nemohli lépe načasovat. Deska nedávno obdržela čtyři zlaté gramofónky, včetně Grammy za nejlepší countryové album roku 2002. Dixie Chicks představují špičku ve svém oboru.

"Home", třetí studiové album Dixie Chicks, není čistě countryové, velký prostor zde mají bluegrassové vlivy - že se umějí pěkně rozparádit, ukazují Chicks například ve "White Trash Wedding". Příjemná na poslech je dřevnost zvuku a použití tradičních nástrojů, protože je-li něco opravdu slizké, pak je to syntetický countrypop. Zde se podařilo dát dohromady vkus a líbivost. Můžeme si vychutnat instrumentální jízdu "Lil' Jack Slade" (taktéž Grammy za nejlepší countryovou instrumetálku), slušně vystavěné melodie opentlené muzikantskými fórky, i tklivé balady, u nichž záleží jen na posluchači, kde se nachází jeho přípustná hranice sentimentu - typickým reprezentantem této sorty skladeb je "I Believe in Love".

Co je bez pochyb, je sezpívanost Natalie, Emily a Martie. Zpívají v dokonalých harmoniích a je třeba je za to pochválit, i když u countryových vokalistek se to jaksi automaticky předpokládá. Jsou posíleny zručnými muzikanty, album má kvalitní produkci i zvuk. I pro country, pokud má široce bodovat, platí, že děvčata se svým managementem dbají na image nebo na webové stránky. A jako milý detail uveďme, že "Home" obdrželo Grammy za vůbec nejlepší booklet roku.

Country, původně lidová americká hudba, je sice plná klišé a pro Středoevropana legračních romantických prvků, ale také je v USA nesmírně populární a zachovává si svůj inspirační vliv i na rockery a dá se využít i docela invenčně, příkladem budiž projekt A Camp. Pro mne osobně nejsou countryové desky nutnou každodenní potravou, avšak pokud se to dělá s fortelem a grácií jako v případě Dixie Chicks, rád si občas pro zpestření jejich "Home" pustím.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY