Naďa Urbánková slaví osmdesátiny reprezentativním trojalbem

09.06.2019 17:39 - Milan Menčík | foto: Supraphon

Jednou z velkých legend domácí country je bezesporu Naďa Urbánková. Žena, která největší úspěchy žala v šedesátých a sedmdesátých letech, nyní slaví osmdesáté narozeniny a Supraphon jí připravil dárek v podobě reprezentativní kolekce hitů. Trojalbum je zařazeno jako volné pokračování do seriálu Zlatých kompletů a obsahuje jedenasedmdesát písní. Vychází 14. června.

Naďa Urbánková - Zlatá kolekce
© facebook interpreta
"Naďu Urbánkovou jsem poprvé na vlastní oči viděl vystupovat živě v roce 1966 v rámci GB Show Jirky Grossmanna a Jiřího Brabce. Za velkými brýlemi, nabitou energií, zářící božskou elegancí, zdobenou dokonalým účesem a přímo snově démonickým úsměvem. Navíc to všechno v módní minisukni. Dokonale profesionální a přitom stále naprosto upřímně vlídný a především důvěryhodný projev, který doslova vykvetl díky působení na pláních country, přinesl záhy i zájem kormidelníků velkých orchestrů. A Naďa to dokázala proměnit s maximální elegancí v řadu výrazných triumfů. Děčínská kotva nebo Bratislavská lyra a v letech 1972 - 1976 suverénní vítězství v tehdy mimořádně oblíbené posluchačské anketě Zlatý slavík. Se stejnou bravurou a suverenitou zvládla nedohledný zástup televizních vystoupení. A při tom stále zářila na koncertech vytrvale se měnící sestavy Country Beatu. S ním se v roce 1973 dokonce představila anglickému publiku na Velikonočním mezinárodním festivalu ve Wembley a o rok později v kolébce country zámořském Nashvillu," uvádí textař Mirek Černý a dodává: "Nedávno jsem Naďu potkal. S velkými brýlemi, nabitou energií, zářící božskou elegancí, zdobenou dokonalým účesem a přímo snově démonickým úsměvem. Jen tu minisukni už neměla."

Křest desky se uskuteční v divadle Semafor 20. června a Naďa Urbánková na něm převezme platinovou desku určenou legendám Supraphonu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY