Lake Malawi ve finále Eurovize uspěli u porot, u diváků ne. Vyhrál Nizozemec Duncan Laurence

19.05.2019 10:31 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Historicky třetí čeští zástupci ve finále Eurovision Song Contest Lake Malawi při sčítání výsledků v izraelském Tel Avivu dlouho pokukovali po vylepšení loňského šestého místa Mikolase Josefa. Po oznámení bodů od národních porot jim s písní "Friend Of A Friend" patřila právě šestá pozice se ziskem sto padesáti bodů. Jenže v hlasování fanoušků se takové oblibě netěšili - k celkovému součtu přidali pouhých sedm bodů. Výsledkem je konečná jedenáctá příčka.

Jako už tradičně se preference porot a televizních diváků velmi lišily. Zatímco odborníci favorizovali Švéda Johna Lundvika s písní "Too Late For Love" a Tamaru Todevskou, která reprezentovala Severní Makedonii se songem "Proud", fanoušci pořádně zamíchali kartami. Vítězství přisoudili Nizozemci Duncanu Laurencovi, jehož skladbě "Arcade" věřily také sázkové kanceláře, druhý skončil Ital Mahmood se "Soldi" a třetí Rus Serger Lazarev zásluhou "Scream".

Během čtyřhodinového přenosu vystoupila také Madonna, která oslavila třicet let od vydání svého hitu "Like A Prayer" a představila nový singl "Future" z desky "Madame X", jež vyjde 14. června. Ve speciálním čísle zazpívaly i hvězdy minulých ročníků, například legendární "vousatá zpěvačka" Conchita Wurst, loňská vítězka Netta nebo Kypřanka Eleni Foureira, před rokem stříbrná.

V roce 2020 zavítá Eurovision Song Contest do Amsterdamu. České národní kolo se uskuteční v přímém přenosu České televize v lednu, zájemci se do něj mohou přihlásit již nyní.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY