Lenka Dusilová podpoří chátrající památky v Sudetech letním projektem "Monument/um"

16.05.2019 08:47 - Josef Martínek | foto: Adam Holý

Ojedinělý projekt si na letošní léto připravila Lenka Dusilová ve spolupráci s VJem Aeldrynem ze studia Lunchmeat. Pod názvem "Monument/um" se po čtyři večery pokusí vdechnout život chátrajícím památkám v severních a západních Sudetech. Konkrétně půjde o kostel, hrad, lázně a továrnu.

V rámci komponovaných večerů se mohou příchozí těšit na krátkou přednáškou a dokument vztahující se k dané památce. Právě v těchto dnech pořizuje tento materiál ČT ArtZóna. Následovat budou speciální vystoupení, během nichž prý "Lenka Dusilová svým hlasem, zvuky a hudebními krajinami a Aeldryn svou hrou se světlem, prostorem a organickými videokolážemi vyplní celý prostor objektu."

"V začátcích jsme hledali klíč k výběru památek a celému konceptu. Vzhledem k tomu, že jsem prožila větší část dětství v Karlových Varech a jeho krajinách a téma vykořeněnosti se nedohledatelně táhne mojí rodovou linií a hudební tvorbou, rozhodli jsme se usadit pilotní ročník právě na sudetských památkách," vzpomíná Lenka Dusilová. Koncept přitom vznikl už v roce 2015 poté, co s Aeldrynem společně vystoupili na podporu Reinerovy fresky.

"Monument/um přesahuje naši vlastní tvorbu, poutá nás k jednotlivým místům jejich příběhem a energií. Kromě samotné audiovizuální performance, která bude pokaždé jedinečná, tak navíc na moment splyneme s duchem památky a necháme ji, aby skrze nás promluvila," říká Aeldryn.

Termíny Monument/um:

27. 7. Horní Vítkov - Chrastava - Kostel Navštívení Panny Marie
3. 8. Ostrov nad Ohří - Horní hrad - Hauenštejn
17. 8. Jablonec nad Nisou - Jablečné lázně
24. 8. Horní Maršov - Fabrika Temný Důl



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY