Za epické obrazy v klipu "Bismarck" schovávají Sabaton nedostatek nápadů

26.04.2019 08:06 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Nové album švédských metalistů se zálibou ve vojenské historii Sabaton vyjde již za pár měsíců, přesně 19. června. "The Great War" bude koncepční dílo s tematikou první světové války. Ještě předtím, než se nahrávka objeví na pultech obchodů, představili hudebníci video, které sahá do minulosti o něco mladší.

Song a klip "Bismarck" vznikly ve spolupráci s herní platformou World of Warships a do svého centra staví stejnojmennou bitevní loď. Ten za druhé světové války způsoboval těžké spaní nejednomu spojeneckému generálovi a jeho potopení si vyžádalo nemalé hmotné i lidské zdroje.

Sabaton se v něm proměňují ve skupinu hledačů, kteří se na malé rybářské loďce - příznačně pojmenované Primo Victoria v odkazu na jejich debutovou desku - vydávají na místo, kde leží vrak slavné lodi. To je ale jen záminka pro to dát kapele jiný prostor k hudebnímu vystoupení, než je jen obligátní pódium. Tady kulisu pro velká gesta dělají nejen ohně, ale i vodní tříšť a rozbouřené moře. To vše se prolíná s epickými bitevními scénami potápění lodí, náletů a bojů o záchranu.

Bohužel, epické a vpravdě filmové obrazy nedokážou zakrýt fakt, že se tvorba švédské formace už poněkud vyčerpává. Riffy i melodie znějí až příliš povědomě a skladba není schopná utáhnout svou pětiminutovou stopáž. Nezbývá než doufat, že na svůj velkolepý projekt "The Great War" si Sabaton nechali alespoň trochu invence.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY