Norah Jones si natočila album pro radost. Na "Begin Again" ji rozdává plnými hrstmi

22.04.2019 00:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Norah Jones nahrála v průběhu posledních dvou let sedm samostatných singlů, které se nyní rozhodla vydat jako album pod názvem "Begin Again". Kolekce je tak plnohodnotným nástupcem tři roky staré nahrávky "Day Breaks". Na ploše necelé půlhodinky se prezentuje hudebně rozličnými písněmi, které pojí jazzové jádro.
8/10

Norah Jones - Begin Again

Skladby: My Heart Is Full, Begin Again, It Was You, A Song With No Name, Uh Oh, Wintertime, Just A Little Bit
Vydáno: 12.4.2019
Celkový čas: 28:59
Vydavatel: Blue Note Records
Newyorská rodačka Norah Jones se rozhodla sama sebe novým albem příliš netrápit. S protřelými hudebníky Brianem Bladem, Chrisem Thomasem a Jeffem Tweedym jej nahrála za tři dny. Přitom nic dopředu neplánovala. Sama celý proces označila za rychlý, zábavný a snadný.

Ač ambice novinky nedosahují výšin předchozích počinů, není "Begin Again" zbytečným dílem. Všech sedm skladeb má jedinečný feeling, nechybí jim osobitý rukopis autorky propojující prvky folku, popu, jazzu i country.

Zatímco závěrečná "Just A Little Bit" volně navazuje na minulou jazzovější desku "Day Breaks", úvodní "My Heart Is Full" připomene úspěšnou "Little Broken Hearts", a to zejména svou melancholií i zručně zakomponovanou elektronikou. Asi nejvýraznější song, titulní "Begin Again", zase připomíná jazz-popové koketování z muzikantčiny druhé řadovky "Feels Like Home" z roku 2004 a potěší krásným klavírním partem.

Se skladbou "It Was You" přichází jediný slabší moment, píseň přesto zaujme kavárensky útulnou atmosférou i vytříbenými instrumentálními výkony spoluhráčů. Poměrně překvapivým kusem je art-folkové koketování v baladě "A Song With No Name". Jemná melodie evokuje poetiku Justina Vernona z Bon Iver či Iron & Wine a jen si tak zlehka pluje nad vodou bez výraznějšího čeření.

Naopak silným okamžikem je barvitá "Uh Oh" s pestrými aranžemi i půvabnou vokální linkou, díky které je těžké si Norah Jones nezamilovat. Zaujme tu i pro zpěvačku nezvyklý auto-tune, byť použitý velmi jemně a decentně.

Je patrné, že nahrávka nebyla zamýšlena jako celek. Je hudebně i kompozičně roztříštěná, ovšem silný autorský základ z ní i tak dělá dobrou desku. Na špici diskografie Norah Jones sice "Begin Again" nedoputuje, rozhodně se za ni ale sympatická hudebnice nemusí stydět. A tak jediné, co zamrzí, je krátká stopáž.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY