Folkové prázdniny se v roce 2019 stanou festivalem s duší

11.04.2019 16:40 - David Věžník | foto: Folkové prázdniny

Pořadatelé festivalu Folkové prázdniny počátkem dubna oznámili téma 34. ročníku a ohlásili program, který v sobotu 27. července přehlídku v Náměšti nad Oslavou odstartuje.

Téma letošních Folkovek zní: O duši. "Dramaturgie nebude zaměřena jen na duchovní hudbu; duši chápeme také jako jistou podstatu, jádro, něco obtížně uchopitelného, ale současně zásadního," vysvětluje jejich hlavní dramaturg Michal Schmidt a dodává: "Bude nás například zajímat duše písně, duše Evropy, duše přírody a duše obyvatel unikátních či odlehlých oblastí. Ale jistě to hlavní zaměření bude duše člověka a její hudební souvislosti a inspirace."

Festival s duší zahájí housloví mágové Félix Lajkó a Vołosi. Maďarský houslista a polská kapela přitom mají smělý plán: "Kdo jiný by měl s publikem smýknout rychleji než my?" Tisková zpráva láká na "manévrování mezi melancholií a transem, sebekontrolou a neomezenou hráčskou volností".

Folkové prázdniny se letos uskuteční od 27. července do 3. srpna. Organizátoři přivítají v prostředí renesančního zámku v Náměšti nad Oslavou řadu umělců z celého světa, z nichž mnozí budou hrát v Česku poprvé. Program se tradičně žánrově pohybuje od world music, moderního jazzu a alternativního rocku až po folk. Součástí zůstávají také workshopy, výstavy, happeningy nebo hudebně odborné Kolokvium.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY