DVD pulzující energií

26.02.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Světoobčan Manu Chao se usmyslel zásobit svoje fanoušky dostatečnou porcí vlastních výtvorů, a tak po live desce vychází i koncertní DVD nazvané "Babylonia En Guagua". Jedním slovem lze disk označit za vyčerpávající.
8/10

Manu Chao - Babylonia En Guagua

Skladby: Live - Radio Bemba Sound Systém: Por Donde Saldra El Sol, Peligro, Welcome To Tijuana, El Viento, Casa Babylon, Blood And Fire, EZLN ... Para Tod@s Todo..., Marihuana Boogie, Radio Bemba, Que Paso Que Paso, Pinocchio, Cahi En La Trampa, The Monkey, King Kong Five, Mala Vida, Radio Bemba, Que Paso Que Paso, Could Them, Rumba De Barcelona, Mr Bobby, La Primavera, Clandestino, Minha Galera; Babylon’s Fever; Kikélandia: Proxima Estancion ... Esperanza, Infinita Tristeza, Tod@s A Genova
Celkový čas: cca 167 min.
Vydavatel: EMI
Milovníci rtuťovitého cosmopolity Manu Chaa si jistě přicházejí v posledních měsících na své. Po živé desce "Radio Bemba Sound System" vypouští do světa totéž, ale v jiném balení, dalo by se říci. "Babylonia En Guagua" je DVD, jehož obsah je ze sta procent utvořen materiálem, který Manu Chao nasbíral během světového turné se skupinou Radio Bemba.

Pokud jste neměli možnost shlédnout Manu Chaa při pražském koncertě, tohle DVD vám alespoň rámcově pomůže udělat si obrázek o tom, jak živelná show to může být. Disk je rozdělen do tří částí: první je "Live - Radio Bemba Sound System", druhou je "Babylon’s Fever" a třetí "Kikélandia" se skládá ze tří samostatných "filmů". Nejobsáhlejší a nejzajímavější je pochopitelně jednička, jíž je záznam pařížských koncertů ze 4. a 5. srpna 2001. Přátelé, je to hukot. Hodina čiré energie, davového šílenství, vzorného muzikantství a bavičství v jednom. Je zde nashromážděno dvacet tři písní, ale není výjimkou, když některá skladba je omezena pouze na půl minuty a jakési refrénové zvolání. Po vizuální stránce neskýtá záznam nic převratného, postrádám atraktivnější kameru, agresivnější střih či pohledy z více úhlů. Z divácké strany však jde nepochybně o zajímavý zážitek, během něhož si především uvědomíme, jak sehraná parta Manu Chao a Radio Bemba jsou.

"Babylon’s Fever" je v podstatě klasickou roadmovie. Máme k dispozici záběry ze zákulisí vystoupení, z autobusu, z letadla, z hotelů. Do kamery postupně promlouvají jednotliví členové souboru, opíjíme se s nimi, pokuřujeme trávu, hodnotíme a usínáme. Odvázanější je až poslední kapitola disku, "Kikélandia". Stopou číslo jedna je "Proxima Estacion... Esperanza", což je obrazový materiál (doprovázený demosnímky písní) pořízený v době pobytu skupiny v Latinské Americe. Pro středoevropana působí hodně netradičně zvláště záběry koncertu pro nepojmenovanou vesnici, jejíž obyvatelé jsou ze dvou třetin gueriloví bojovníci v černých maskách. Druhou stopu "Infinita Tristeza" si režíroval Manu Chao sám a je to jakási obrazová změť na libovolné téma. Dvacet pět minut koukáte na různé prostřihy natočené na digitální kameru a posloucháte směs hudby a komentářů. O závěr disku se stará politická agitka: "Tod@s A Genova" nebo-li Manu Chao, Radio Bemba a konference G8 v Janově roku 2001.

"Babylonia En Guagua" je dobře udělané koncertní DVD. Kromě vlastního koncertu na něm naleznete i dostatek vedlejšího materiálu, bonusů a zajímavých záběrů. Takhle nějak si představuji profesionálně odvedené médium, které sice má ještě mezery, ale přesto splňuje nejnáročnější požadavky na solidní záznam z turné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY