Jak o kovovém srdci a jemné duši rocker pěl

21.02.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Kdo se domníval, že už dlouho nevyšla žádná kompilace, která by v sobě soustředila romantické skladby z pera kovových rockerů, může se zaradovat. Všichni ostatní nechť spočinou v dosavadní letargii, protože album "Heavy Metal Ballads" je dalším zbytečným výliskem.
3/10

Různí - Heavy Metal Ballads

Skladby: Queen - Spread Your Wings, Judas Priest - Touch Of Evil, Motörhead And Ozzy Ozbourne - I Ain’t No Nice Guy, Iron Maiden - Brave New World, Deep Purple - Child In Time, Queensrÿche - Silent Lucidity, Scorpions - Still Lovin You, Europe - Carrie, Blind Guardian - The Bard’s Song - The Hobbit, Alice Cooper - It’s Me, Manowar - Mountains, Black Sabbath - Too Late, Running Wild - Evilution, Slaughter - Real Love
Celkový čas: 78:54
Vydavatel: EMI
Po předvánočních "CZ Superhitech" se spojily vydavatelské firmy EMI a Sony Music / Bonton znovu a společným úsilím připravily kompilaci výmluvně nazvanou "Heavy Metal Ballads". Když přejdeme fakt, že samo jméno je originální asi jako herecká performance Britney Spears ve filmu "Crossroads", snadno se dovtípíme, co má být, a až na výjimky je, obsahem disku - pomalé, baladické skladby z pera vyhlášených kovových matadorů světové rockové scény. Skutečnou radost ovšem mohou mít akorát úchylní milovníci jemnocitu v podání klasických heavymetalových skupin.

Kdyby někdo chtěl spočítat, kolik už vyšlo alb, jejichž smyslem je ukázat romantickou duši jinak nesmlouvavých drsňáků, strávil by nad takovou prací dost možná desítky hodin. Obchody jsou totiž plné kompilací největších ploužáků všech dob, nejlepších romantických skladeb rockového nebe a teď i nejlepších heavymetalových balad. Producenti této desky nejprve stanovili, o kterých skupinách bude lze přemýšlet. Konečný výběr není sice nikterak tragický, ale nápadem neoplývá ani za mák - Iron Maiden, Black Sabbath, Scorpions, Deep Purple nebo Judas Priest najdeme na drtivé většině metalových výběrů. Navíc je o spoustě ze zúčastněných souborů velice dobře známo, že plouživá poloha jim nebyla cizí, ba přímo naopak. Dramaturgická část výrobního týmu (publicista Bohouš Němec) tedy zapracovala laxně a příliš se nenamáhala s nějakým překvapením. Tím by tak maximálně mohla být kapela Queen a její singl "Spead Your Wings", protože ať přemýšlím, jak přemýšlím, neuvědomuji si, že by Britové kolem zesnulého Freddieho Mercuryho byli heavymetalová parta...

Se skladbou desky dosti úzce souvisí její šance na úspěch. Prezentované rockové soubory sice ztvárnily neoddiskutovatelnou roli ve vývoji světového metalu (rocku), ale dnes už zdaleka nehrají prim. A ti, kteří je stále pravidelně poslouchají, si pravděpodobně nebudou kupovat album balad, neboť ty skupiny byly (a jsou) v první řadě o tvrdých kytarách, že?

Tak vám nevím. Nemohu se ubránit dojmu, že se nám z podivně barevného vajíčka vyklubala další zcela zbytečná kompilace. Dle mého by výběrové desky měly mít osvětový charakter, ale ten v případě "Heavy Metal Ballads" zcela postrádám. Struktura alba je vyrovnanější a ucelenější, než tomu bylo u "CZ Superhity", ale to nic nemění na skutečnosti, že ji mohu jen stěží někomu doporučit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY