Třetí showcase Erased Tapes nabídl hudební protipóly

02.03.2019 11:32 - Dan Hájek | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Daniel Brandt a David Allred fungují ve zcela odlišném zvukovém spektru, přesto jejich společný večer v pražském Paláci Akropolis fungoval a přinesl skvělé momenty. Byla to oslava muzikálnosti, hudebních spojnic napříč žánry, komornosti i živelnosti. A nezbývá než se těšit na příští pokračování.

Live: Daniel Brandt & Eternal Something

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 28. února 2019
support: David Allred
Fotogalerie

Stává se z toho již taková pěkná tradice, že v rámci festivalu Spectaculare se vždy v konceptuálním večeru představí nějaké to vydavatelství. Některé labely se prezentují pravidelněji - takovouto stálicí je i londýnská značka Erased Tapes Records. V minulých ročnících zde tak vystoupili Peter Broderick, Masayoshi Fujita, Michael Price nebo Rival Consoles. Třetí showcase tohoto labelu tentokráte dal dohromady na první pohled hodně nesourodou dvojici David Allred a Daniel Brandt. Oba loni vydali nové nahrávky a jejich společný výlet do Prahy se tak přímo nabízel.

David Allred, Palác Akropolis, Praha, 28.2.2019
© Martin Chochola / musicserver.cz
David Allred v Paláci Akropolis zakončoval svou pouť po Evropě a vsadil na komornost, kdy sám u klavíru prezentoval své balady ze života. Zhruba čtyřicet minut trvající blok začínal pozvolna, zkraje i sám David působil spíše zakřiknutým dojmem. Až s přibývajícím časem a větším ohlasem na jednotlivé písně se rozpovídal (vždy přiblížil, o čem která věc vlastně pojednává). Z povedené "The Transition" toho však příliš nezaznělo, naštěstí ale nevynechal až lehce dojemnou lovestory "Randy And Susan". Ze starších skladeb nechyběla třeba "The Library", ale i ukázky z chystaného alba, které by mohlo vyjít ještě letos. Zdá se, že Allred je velmi plodný autor a jeho písničkářství má mnoho tváří, avšak oproti studiovým podobám je naživo prezentoval jen v holých kostrách klavírních linií. O to více tak vynikl jeho osobitý rukopis textů a cit pro samotné vyprávění. Byl v tom i poctivý kus civilnosti - závěrečná smutná "Hey Stranger" ze společné desky "Find The Ways" s Peterem Broderickem toho byla neoblomným důkazem.

Daniel Brandt, Palác Akropolis, Praha, 28.2.2019
© Martin Chochola / musicserver.cz
Ve zcela opačném spektru se pohyboval dynamický set Daniela Brandta a jeho doprovodu Eternal Something. Výrazná rytmika s jazzovými náběhy, tetelení avantgardy v mantinelech techna a košatosti temného cinematického popu. Daniel šetřil slovy - hlavě se hrálo, a to včetně improvizovaných vsuvek. Úvod patřil zejména loňské "Channels" - vše odpálila vrstevnatá "Cherry Dream" a k ní následně přilepená "Daze". Při "Flamingu" už obstojně zaplněná Akropole pulsovala v hutném beatu poctě detroitského techna. Nosné struktury kromě živých bicích dohrával svými melodickými vybrnkávačkami kytarista Pascal Bideau. Trombonista Florian Juncker pak dotvářel ruchy, hutné zlomy i prosté táhlé tóny, které upravoval přes efekty.

Daniel Brandt, Palác Akropolis, Praha, 28.2.2019
© Martin Chochola / musicserver.cz
Došlo i na Danielův sólo debut "Eternal Something", z kterého kromě titulní kompozice zazněl i párty song "Casa Fiesta" s notnou dávkou až plážové pohody. Z poklidnějších vod vylovil podmanivou "On The Move", publikum ale nejvíce ožilo při tanečně orientované a skvěle vygradované hymně "Kale Me". Trio Daniel, Pascal a Florian se dokonale doplňuje a patrná souhra je evidentně žene ke skvělým hudebním výkonům. Nechat se strhnout tímto miniorchestrem, jehož jasným dirigentem je Brandt obklopený bicími, klávesami a jinými krabičkami v úhledné vystavěné věžičce, je otázkou jen krátké chvíle. A ani k tomu nejsou potřeba přehnané světelné efekty nebo projekce, muzika je totiž tím hlavním tahounem.

Ačkoliv se zprvu zdálo, že tento večer bude spíše nekonzistentní, opak byl pravdou. Umělecký nadhled a preciznost dvojice Daniel Brandt a David Allred vše tmelil v hudební oslavu napříč žánry. Snad jen škoda, že během setu Daniela Brandta místy nadmíru vybuzený zvuk bicích zakalil zbytek hudebních elementů, které Eternal Something vytvářeli přímo na scéně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY