Daniel Brandt spojuje na "Channels" světy taneční hudby s avantgardou

28.02.2019 11:16 - Dan Hájek | foto: Andreas Waldschuetz

"Channels" je pro Daniela Brandta a jeho doprovodný band Eternal Something důmyslným vývojovým krokem. Na desce jsou ještě více slyšet vlivy taneční hudby, zejména detroitského techna, nezastupitelný prostor ale dostává akustika. Jak to vše zní naživo, ukáže Brandt 28. února v pražském Paláci Akropolis.
8/10

Daniel Brandt - Channels

Skladby: Flamingo, Sailboats III, Cherry Dream, Daze, Ltd, Channels, Twentynine Palms
Vydáno: 12.10.2018
Celkový čas: 41:08
Vydavatel: Erased Tapes Records

Na svém sólo debutu "Eternal Something" Daniel Brandt naznačoval, kam by se v následných letech mohl posunout. Našel si k sobě sehrané parťáky Pascala Bideaua (kytara a basa) a Floriana Junckera (trombon) a společnými silami loni stvořili desku "Channels". Na ní po svém rozebírají vlivy detroitského techna, temnějšího cinematického popu a avantgardy. Výsledkem je energická mozaika elektronických experimentů a zejména akustických nástrojů (včetně bicích a klavíru, na které hrál sám Daniel). "Cherry Dream" je pak intermezzem odkazujícím na ikonický soundtrack ke snímku "Risky Business", který v osmdesátých letech minulého století natočili Tangerine Dream.

Úvodní "Flamingo" nastaví přesně seřízenou tepovou techno-frekvenci, následná "Sailboats III" je ještě dynamičtější taneční extází, za což může hutná basová linka. Tempo Brandt zvolní až ve druhé polovině, kdy dojde na ruchovou alchymii "Ltd" a titulní track, v němž spojuje ambientní linie s melodramatickými prvky. Závěrečná "Twentynine Palms" má přibližovat krajinu kalifornských pouští v kontrastu zvuku otevřených prostor. "Channels" je svým způsobem dobrodružná výprava, která ctí zvukovou preciznost, čistotu, avantgardu a jakousi dějovou soudržnost. Daniel Brandt a jeho spoluhráči z Eternal Something našli recept na šikovné kombinace a jejich kompozice i přes svůj minimalismus oplývají neobvyklou energií.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY