Brit Awards 2019 ovládla skupina The 1975

20.02.2019 23:10 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Ve středu 20. února se v londýnské O2 Areně uskutečnilo předávání prestižních Brit Awards. Třicátý devátý ročník zahájil živým vystoupením herec Hugh Jackman se skladbou z muzikálu "Největší showman". O moderování celého večera se postaral komik Jack Whitehall.

Dua Lipa na Brit Awards 2019
© facebook.com/BRITs
Nejvíce sošek si podle zveřejněných nominací mohla odnést některá z trojice žen - hned ve čtyřech kategoriích se objevily Anne-Marie, Dua Lipa a Jess Glynne.

Pomyslnými vítězi Brit Awards se ale nakonec stali The 1975, kterým se podařilo proměnit obě své nominace - za Nejlepší britskou kapelu i Nejlepší britské album. Hlavní kategorii vyhrál kvartet muzikantů díky loňské řadovce "A Brief Inquiry Into Online Relationships", která se mezi kritiky z celého světa těší velké oblibě.

Jorja Smith na Brit Awards 2019
© facebook.com/BRITs
Poprvé se na stupni vítězů objevila Jorja Smith, George Ezra, Tom Walker nebo Sam Fender, který se stal držitelem Ceny kritiků. Podruhé ve své kariéře si ocenění naopak odnášela formace Little Mix za Nejlepší videoklip. S prázdnou neodcházel ani Calvin Harris jako Nejlepší producent roku a společně s Duou Lipou jako autor Nejlepšího singlu "One Kiss".

V zahraničních kategoriích skórovali Ariana Grande, Drake a manželé The Carters. Žádný z interpretů se však na slavnostní ceremoniál nedostavil. Trofej za mimořádný přínos hudbě si oproti tomu přišla vyzvednout Pink, která se postarala i o závěrečné hudební vystoupení.

Calvin Harris na Brit Awards 2019
© facebook.com/BRITs
Kromě ní se živě představili The 1975 s jazzem líznutou "Sincerity Is Scary", ansámbl Harris / Rag'n'Bone Man / Sam Smith / Lipa s taneční show prezentovanou mixem singlů "Giant", "Promises" a "One Kiss" či Jess Glynne a H.E.R. se songem "Thursday", který doplnila projekce na podporu ženské přirozenosti - desítky žen včetně Glynne se na pódiu zbavovaly svého make-upu.

Přehled všech oceněných je k vidění níže.

Britské album roku: The 1975 - A Brief Inquiry Into Online Relationships
Nejlepší producent: Calvin Harris
Britský nováček: Tom Walker
Britská ženská sólová umělkyně: Jorja Smith
Britská skupina: The 1975
Britský mužský sólový umělec: George Ezra
Britský singl: Calvin Harris a Dua Lipa - One Kiss
Britský videoklip: Little Mix - Woman Like Me (feat. Nicki Minaj)
Britský globální úspěch: Ed Sheeran
Cena kritiků: Sam Fender
Zahraniční ženská sólová umělkyně: Ariana Grande
Zahraniční skupina: The Carters
Zahraniční mužský sólový umělec: Drake
Mimořádný přínos hudbě: Pink


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY