Support Lesbiens křtili album "Glow". Potvrdili, že nový směr jim svědčí

14.02.2019 23:41 - Josef Martínek | foto: Anna Hladká

Neveřejnou záležitostí byl křest nové desky "Glow" Support Lesbiens. Kapela v pražském klubu Doupě poblíž Nádraží Veleslavín dokázala, že také další výměnu zpěváka ustála. Příchod Dušana Marka jí ukázal nový, o něco popovější směr, zcela přirozeně ale v nové interpretaci vyzněly i starší hity.

Live: Support Lesbiens

místo: Doupě, Praha
datum: 13. února 2019
setlist: Ocean, Still Myself, Brighter Day, Sweet Little Something, Cliché, Little By Little, In Da Yard, New Generation, Here I Am, Pohádka, The City, Bubblebrown, People, Movin' On, Hazardér, Let's Dance

Hudební klub Doupě nepatří k místům, na něž by byli hudební fanoušci zvyklí chodit pravidelně. Do malinkého sálu s patrem se vměstná zhruba stovka lidí, takže se jeví spíše jako ideální prostor pro soukromé oslavy. A právě tak se Support Lesbiens rozhodli křest alba "Glow" pojmout. Pozvali přátele, známé a pár novinářů - všem pak z pódia poděkovali a dodali, že bez nich a jejich podpory by tu zřejmě nestáli. Příchozím navíc program zpestřili třeba opékáním buřtů na dvorku před klubem nebo návštěvou sousedního muzea hudebních rekvizit.

Support Lesbiens, Doupě, křest alba Glow, 13.2.2019
© Anna Hladká
Koncert trval asi hodinu a čtvrt a skupina jím předvedla, že zkombinovat repertoár napříč všemi třemi svými etapami ve smysluplný celek jí nedělá žádný problém. Začala novinkami z desky "Glow", jejíž zářivé popové melodie vynikají i díky civilnímu projevu nového zpěváka Dušana Marka. Písně jako "Ocean" (která má i velmi zdařilý videoklip) nebo rádiová hitovka "Brighter Day" do repertoáru zapadly s naprostou samozřejmostí a publiku hned prosvítily večer.

Chybět nemohly ani songy z éry, ve které stál za mikrofonem Kryštof Michal. Bez notorických "Sweet Little Something" nebo "Cliché" si lze setlist této party jen těžko představit. Sympatickým faktem je, že Marko jejich interpretaci uchopil po svém. Jeho zpěv nevykazuje žádné rušivé manýry, je velmi čistý a klidný, a přesto dost zapálený a srdnatý. Ani výkonu kapely na komorním jevišti není co vytknout, celková energie tady funguje.

Nový frontman v rozhovorech přiznával, že výzvou pro něj budou skladby, které skupina nahrála v pětiletém období se zpěvákem Czendou Urbánkem. Jeho projev je oproti Markovi mnohem rockovější a naturálnější. Jak ale ukázala česky zpívaná "Pohádka", ani v tomto případě se netřeba bát. Přesto platí, že nejvíc sedí Dušanovi skladby, na kterých se sám podílel a v nichž pracuje s popem tak, jak je dnes v zahraničí obvyklé - tedy že do něj promítá vlivy dalších žánrů, včetně černé hudby nebo elektroniky.

Support Lesbiens, Doupě, křest alba Glow, 13.2.2019
© Anna Hladká
Samotného křtu se zhostili zástupci vydavatelství Universal Music Tomáš Filip a Marcel Vyšín. Ti z pódia ocenili nejen to, jak se kapela úspěšně proměňuje, ale vyzdvihli také její koncertní energii. Na té měli svůj podíl i výborní vokalisté nebo Tonya Graves, která se nečekaně objevila na pódiu. Druhou polovinu programu, kterou lze vnímat třeba jako afterparty, obstaralo akustické trio Dušana Marka, Lenky Novotné a Juraje Holody pojmenované Colorful.

Pokud někdo dosud pochyboval o tom, zda Support Lesbiens zvládnou i další personální obměnu na tom nejvíce viditelném postu, křest "Glow" ukázal, že zbytečně. Nutnost neustálého přizpůsobování se situaci formaci nebrzdí, naopak ji neustále okysličuje a udržuje relevantní i pro další generace posluchačů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY