The Soft Moon přivezli klaustrofobní zážitek

19.03.2019 14:16 - Jaroslav Hrách | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

Po třech letech k nám opět zavítali post-punkoví The Soft Moon z Oaklandu. Deset let na scéně, čtyři řadové desky a velmi intenzivní živá vystoupení. Nedělní koncert nabídl kromě vynikající hudby také ponurou atmosféru doplněnou působivými světelnými efekty, ze kterých by neměl radost nejeden epileptik.

Live: The Soft Moon

místo: Futurum, Praha
datum: 17. března 2019
setlist: Deeper, Circles, Burn, Insides, Choke, Like a Father, Total Decay, Far, Wrong, Parallels, Give Something, The Pain, Dead Love, Die Life, Black, Want
Fotogalerie

The Soft Moon, Futurum, Praha, 17.3.2019
© Adam Hencze / musicserver.cz
The Soft Moon, syrový post-punk, darkwave, hudba, z které při poslechu nejenom mrazí, ale která může fungovat i jako násilná terapie. Projekt muzikanta Luise Vasqueze letos oslavil deset let. Zatím poslední, čtvrtá řadová deska "Criminal" sice není žádnou novinkou, vyšla už před rokem, avšak ani přes tento fakt ani přes svou kratší stopáž (pouhých čtyřicet minut) se stále ještě neoposlouchala.

Naposledy jsme si The Soft Moon mohli vychutnat ve smíchovském klubu Futurum Music Bar před třemi lety. Teď se vrátili na to samé místo. Já mám v paměti ještě závěrečné vystoupení na Colours of Ostrava asi čtyři roky zpátky, kde se kapela dočkala nejenom vynikajícího zvuku, ale také velmi propracovaných světelných efektů a osvětlení obecně. Futurum Music Bar je oproti tomu malý prostor, kde není tolik možností, ale alespoň dokáže svou stísněností vytvořit jedinečnou ponurou atmosféru. A ta je ve skladbách The Soft Moon více než žádaná. Nakonec i osvětlení bylo působivé. Epileptické poblikávání během jednotlivých songů různě gradovalo, a postaralo se tak o skvělý klaustrofobní zážitek.

The Soft Moon, Futurum, Praha, 17.3.2019
© Adam Hencze / musicserver.cz
Jak je u The Soft Moon zvykem, živé vystoupení bylo opět velmi intenzivní. Koncert měl spád, až jsem se bál, aby nesklouzl k jednotvárnosti, což se naštěstí nestalo. Luis Vasquez předvedl na pódiu perfektní výkon. I přesto, že se jeho zpěv občas ztrácel v hlasité hudbě plné ruchů, bylo vidět, že do toho dává maximum. Občas vyměnil kytaru za kovový sud, do kterého zběsile bubnoval. Mezi písněmi toho sice moc nenamluvil, nejde však nezmínit jeho všeříkající zvolání: "Fuck ya!" v polovině koncertu.

Možná bych se nebál hudbu vohulit ještě o trochu víc, takhle jsem si ty koncertní špunty bral zbytečně, ale ze špatných zkušeností z Futura musím říct, že se mi ozvučení zdálo víc než v pohodě. Publikum vypadalo spokojeně, obzvlášť fanoušci v předních řadách si show náramně užívali. Zazněly skladby jak z poslední desky "Criminal", tak i z předchozích nahrávek "Deeper" či "Zeros". The Soft Moon naživo opět nezklamali a snad se jich znovu dočkáme dříve než za další tři roky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY