Tata Bojs pozvali fanoušky po patnácti letech znovu do svého Nanosvěta

22.01.2019 12:08 - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková

Tata Bojs stále oslavují svoje třicetiny, ať už výstavou či speciálními koncertními zážitky. Nyní nás vzali do svého Nanosvěta, který vznikl ojedinělým spojením baletu a hudby z jejich koncepčního "Nanoalba" vydaného v roce 2004. To s pomocí Kláry Nemravové přehráli kompletně celé na dvou koncertech.

Live: Tata Bojs

místo: Multifunčkní sál DOX+, Praha
datum: 20. ledna 2019
setlist: Elišce, Tomášovi (feat Klára Nemravová), C.V.A.N., Léčitel, Hal se zatoulal, Virtuální duet (feat Klára Nemravová), Nemocná, Pan Tečka, Nový nanopilot, Zmenšený (feat Klára Nemravová), Boj, Probuzení (feat Klára Nemravová), Růžová armáda

Tata Bojs, Multifunčkní sál DOX+, Praha, 20.1.2019
© Hana Bukáčková
Tata Bojs nikdy nezestárnou a nezevšední. Přicházejí totiž se stále svěžími a neokoukanými nápady. Ve svých skladbách dokážou i po letech zažehnout ještě větší plamen. Stejně jako třeba v těchto dnech, kdy kluci z Hanspaulky jedou na vlně oslav třiceti let na scéně. Ty zahájili loni speciálním koncertním setem na pražském Metronome festivalu, na konci roku 2017 pak v sérii unikátních večerů kompletně odprezentovali "Futuretro". A teď oprášili "Nanoalbum". To letos slaví 15 let od svého vydání a v souvislosti s jeho výroční reedicí na vinylu Tatáči uskutečnili či ještě uskuteční v jiném pojetí několik koncertů v Multifunčkním sálu DOX+.

V neděli zde došlo k neotřelému propojení hudby a tance. Baletní soubor Dekkadancers zatančil po letech znovuobnovenou choreografii "Nanopicture", která krásně dokreslovala jednotlivé písně a diváky ještě více vtahovala do příběhu iToma, jeho Elišky, digitálního psa Hala 9000, profesora Tečky a 90-60-90. Příběhu, který mimochodem tehdy před 15 lety pomohl formaci ke čtyřem soškám Anděla.

Tata Bojs, Multifunčkní sál DOX+, Praha, 20.1.2019
© Hana Bukáčková
Audiovizuální zážitek to byl po celou dobu - známou čtyřku a tanečníky doplňovala ještě projekce animovaných sekvencí. Skupina přehrála celou desku chronologicky (což je vzhledem k jejímu konceptu logické) a nutno říct, že nahrávka za ty roky prakticky nezestárla. Ba dokonce s odstupem času získala ještě většího uznání - i dnes je stále nepodbízivá, experimentální a velmi nadčasová (takový "Virtuální duet" vznikl v době, kdy sociální sítě byly v plenkách a kdy si málokdo dokázal představit, že seznamování po internetu se stane zcela obvyklou aktivitou) a originální. Každý návštěvník měl tak možnost vrátit se v čase a užít si ji znovu a možná i lépe plnými doušky.

Nechyběla Halova vodítka (Mardošovo čtení a Caisovy malůvky), jež jsou pojítkem děje, a ani Klára Nemravová, která zahostovala v několika písních, kdy zpívala Eliščiny party, zatímco Milan Cais jí sekundoval jako iTom. Kdo bohužel scházel, byl herec Jiří Schmitzer, který namluvil profesora Tečku. Jeho hlas se tak linul pouze z reproduktoru.

Tata Bojs, Multifunčkní sál DOX+, Praha, 20.1.2019
© Hana Bukáčková
V závěru koncertu došlo ke křtu remasterované reedice 2 LP. Kmotrem nebyl nikdo jiný než Michal Máka, ředitel Supraphonu, o kterém Tata Bojs zpívají ve svých "Pěšácích". "Nanoalbum" není nafukovací, a tak po skončení příběhu došlo na přídavek v podobě tradiční disco funky pecky "Růžová armáda".

Vlídné, propracované do detailu, artové, smutné i veselé. Během pětasedmdesát minut dlouhého představení na všechny přítomné dýchala celá paleta různých emocí. Nevšední, moderní, ale chladný prostor se rozehřál díky neskutečnému propojení fanoušků s kapelou, které vygradovalo závěrečnou hromadnou tancovačkou. Netradiční zážitek, který zůstane dlouho v mysli.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY