Neoriginální, leč zdatní Dolores Clan

11.02.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Přinášíme vám další recenzi ze série článků věnovaných skupinám zastoupeným na kompilaci "Beat Infusion". Tentokrát se zaměříme na pražskou nu-metalovou kapelu Dolores Clan a její aktuální demo "Swimming Pool Party 2002".
7/10

Dolores Clan - Swimmingpool Party 2002

Skladby: Intro, Kořeny, Nu-Destruct, Blow.Dit, Cortez, Náhoda, Sakituwadda, Zima
Celkový čas: 24:06
Na podzim 2002 vyšla pod záštitou agentury In Promotion kompilace "Beat Infusion" (o celém projektu se více dozvíte v tomto článku), na níž bylo zařazeno přes dvacet zajímavých, povětšinou rockových souborů, které doposud neměly dostatek prostoru, aby se mohly prezentovat široké veřejnosti. Jelikož je podobné snažení více než prospěšné, MusicServer vás bude postupně seznamovat s deskami a demosnímky alespoň některých ze zúčastněných souborů.

Dolores Clan - Swimmingpool Party 2002
© facebook interpreta
Jsou skupiny, které se hrdě hlásí ke svým kořenům, k tomu, co je inspirovalo, co je ovlivňuje aktuálně, co mají rádi. Dolores Clan k takovým skupinám patří. Když si pustíte jejich desku, během pár minut máte jasno v otázce "škatulkového zařazení" (které hudebníci nemají tak rádi). Čeští Linkin Park, to lze nejčastěji slyšet v souvislosti s tvorbou Pražanů, a faktem je, že toto přirovnání není daleko od pravdy. Sami hudebníci se mu ani nebrání. "Vždycky se do nás a do naší hudby obtisknou naše zamilované kapely, takže asi takhle - Limp Bizkit, Korn, Papa Roach, Linkin Park, P.O.D. a Crazy Town. Teď jsem po delší době zahlédl klip od H-Blockx jménem "C'mon" a myslím si, že se zase hochům německým podívám podrobněji na zoubek," přibližuje tvůrčí zázemí souboru kytarista DJW.

Ačkoli je pravděpodobně jméno Dolores Clan pro mnoho čtenářů MusicServeru neznámé, skupina patří k tuzemské špičce nu-metalu. Někteří publicisté o ní rádi hovoří jako o takřka jediné, což je poněkud nadsazeno, ale nelze jí upřít solidní, byť rozhodně ne výsostné postavení. Je to dáno prostou skutečností - Dolores Clan si nehrají na objevitele, neskrývají své podhoubí, nesnaží se distancovat od mnohými rockery a metalisty zatracovaných úspěšných, převážně amerických skupin. Plně se věnují svému standardnímu, avšak profesionálně zdatnému výrazu. D.C. jednoduše soustředí svou pozornost na zdokonalení osvědčeného, v jehož rámci dosahují vysoce nadprůměrných výsledků. Jinými slovy to, co dělají, dělají dobře, nehledě na to, že nejsou žádnými originály.

Demo, které jsem měl k dispozici, obsahuje nejnovější skladby a z těch můžeme lehko usoudit, že rockově hitovým potenciálem mají Dolores Clan svoje bambitky nabity k prasknutí. "Kořeny" a "Nu-Destruct" jsou hodně našlapanými rap-metalovými peckami, kdežto "Blow.Dit" útočí na jemnější posluchačovu stránku skoro popovým refrénem a tak trochu kýčovitými, nicméně stravitelnými aranžemi. Zato v případě "Cortez" a "Sakituwadda" bych skupinu vyplísnil za hodně okaté kopírování - prvně jmenované příliš evokuje "A Place For My Head" Linkin Park, druhé se zase nebezpečně podobá singlu "Ratamahatta" brazilské Sepultury.

Jak vidno, "Swimmingpool Party 02" skýtá českému fanouškovi totéž, čím jej oblažují zaoceánské vzory - údernost, melodie, hip-hop kontra zpěv, víceméně řízné kytary. Dolores Clan nepředvádějí nijak heroické výkony, šinou si spokojeně tu svou, tradičně nu-metalovou (popovou) hráz a přesvědčeni o svém úspěchu nenechávají nikoho na pochybách, že jsou kapelou sebevědomou. Perspektivita ale není dána jen češtinou, rovnoměrně se střídající s angličtinou. DJW k otázce budoucnosti dodává: "V současné době jednáme se dvěma z velkých vydavatelských hráčů, ale není nám proti mysli ani varianta vydat si desku sami a distribuovat ji po koncertech a na internetu. Ostatně, na nedávném vystoupení v Rock Café jsme naši poslední desku definitivně vyprodali." No, snad vám ten optimismus vydrží, hoši!

CD k recenzi poskytla skupina Dolores Clan.

Album: Dolores Clan - Swimmingpool Party 02
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 24:06
Skladby: Intro, Kořeny, Nu-Destruct, Blow.Dit, Cortez, Náhoda, Sakituwadda, Zima


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY