První singl nadějných Clou

10.02.2003 12:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Přinášíme vám první recenzi ze série článků věnovaných skupinám zastoupeným na kompilaci "Beat Infusion". Úvodem se podíváme na zoubek pražské skupině Clou a jejich singlu "First".
6/10

Clou - First

Skladby: A Place, Everything Inside, Secret
Celkový čas: 11:27
Na podzim 2002 vyšla pod záštitou agentury In Promotion kompilace "Beat Infusion" (o celém projektu se více dozvíte v tomto článku), na níž bylo zařazeno přes dvacet zajímavých, povětšinou rockových souborů, které doposud neměly dostatek prostoru, aby se mohly prezentovat široké veřejnosti. Jelikož je podobné snažení více než prospěšné, MusicServer vás bude postupně seznamovat s deskami a demosnímky alespoň některých ze zúčastněných souborů.

Clou - First
© facebook interpreta
Clou, toť pražská punk-pop-rocková partička, jejíž doménou jsou chytlavé melodie s přijatelně tvrdým podložím. Kvintet Radek Tomášek (bicí), Petr Vaško (kytara), Lukáš Vyhnal (zpěv), Mr. B (basa) a Hubert Topinka (kytara) singlem "First" teprve získává studiové zkušenosti, ale výsledek dává tušit, že Clou by mohli časem upoutat pozornost relativně široké veřejnosti. Jejich projev totiž splňuje v podstatě všechny aspekty moderního pop-rocku s lehce zdrsnělou fazónou. Sami přiznávají, že soubory jako Jimmy Eat World jim nejsou nesympatické a v muzice to je znát. Chytlavé melodie, uklidněný zvuk, střední tempo, nenáročné (anglické) texty. Neopunkovou inspiraci lze hledat pouze v dozvucích, nikoliv v charakteru díla.

Na singlu "First" jsou celkem tři písně: "A Place", "Everything Inside" a "Secret". Věřte mi, že hned úvodní "A Place" by mohla mít nemalé hitové ambice, stačilo by jen trochu toho štěstíčka. Možná proto Hubert Topinka ve skrytu duše vzhlíží právě ke kompilaci "Beat Infusion", na níž touto skladbou přispěli: "Zatím nemáme žádné ohlasy, ale protože kompilace je v prodeji jen krátce, doufáme, že pár lidiček se ozve." Avšak v otázce skutečné desky má skupina jasno. "Po tomto singlu, který vyšel u Soundogs Records, chceme pokračovat. Regulérní desku plánujeme na jaro - léto 2003. Momentálně děláme na nových věcech a koncertujeme."

Je tak trochu smůlou, že Clou na singl nezařadili žádnou multimediální stopu, možná by tato cesta také mohla být nápomocna. Při hodnocení třípísňové desky je nejdůležitější perspektivnost souboru, a to je vlastnost, jíž Clou nepochybně disponují. Hudba, kterou hrají, sice nerozráží pevné hráze klišé a žánrového stereotypu, ale ani neuráží. Zpěv Lukáše Vyhnala plně odpovídá nekonfliktní, skoro i rádii přijatelné poloze amerických kytarových souborů, melodičnost též není problémem, teď už zbývá se jen dostat k lidem.

Pro více informací navštivte webové stránky skupiny Clou.

Singl: Clou - First
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 11:27
Skladby: A Place, Everything Inside, Secret


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY