Lucie a George Ezra stvrdili nadvládu v českých žebříčcích

29.11.2018 19:02 - Josef Martínek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicerver.cz

Předvánoční čas platí v hudebních žebříčcích za nejzajímavější období roku. Aktuální vydání českých hitparád ale tuto tezi příliš nepotvrzuje. Vítězové minulých kol si totiž svoje pozice bezpečně uhlídali. Singlovému pořadí znovu vévodí George Ezra a tomu albovému Lucie.
George Ezra - Shotgun
© facebook interpreta
RÁDIA - George Ezra triumfuje v rádiích už počtvrté během posledních pěti týdnů. Dle počtu prvenství s písní "Shotgun" již dávno překonal svůj průlomový hit "Budapest". S ním v roce 2014 vystoupal na vrchol jen jedinkrát. Také pohled do zahraničí ukazuje, že britský písničkář s letošním singlem skutečně udeřil hřebíček na hlavičku. Vyhrál také doma ve Velké Británii, v Austrálii, Nizozemsku, Belgii nebo na Novém Zélandu.

Nemění se ani druhé místo, které obhájila LP s "Girls Go Wild". Zato bronz hlásí střídání stráží. Poprvé se mezi trojici medailistů vměstnal Xindl X s aktuálním songem "Dřevo", který pochází z jeho v září vydané desky "Sexy Exity". Z české tvorby jde momentálně o nejhranější skladbu. Něco podobného už se Ondřeji Ládkovi v minulosti párkrát povedlo. Je vidět, že jeho autorský potenciál nevysychá ani deset let po prvním hitu "Anděl".

Do první desítky se vracejí bývalí vítězové - čtvrtí David Guetta a Sia nás s "Flames" vracejí zpět do horkých letních měsíců, pátí OneRepublic s "Connection" vládli pořadí pár týdnů nazpátek. Nově se mezi elitu podíval izraelský hudebník Denis Lloyd, sedmý s "Nevermind". Není bez zajímavosti, že skladba, která dosáhla medailových umístění v Rakousku, Švýcarsku, Německu i Belgii, vyšla už v prosinci 2016. Značně poskočil také Robin Mood, mimochodem kytarista Eddie Stoilow. Z padesátého devátého místa si to sice nenamířil až "Na měsíc", ale i číslo deset ho jistě potěší.

Co se novinek týče, nejlépe je na tom polský producent zvaný Gromee. Ten nejspíš dostal nasazení do českých rádií se singlem "One Last Time" od dramaturgů jako předčasný dárek ke svým čtyřicetinám, které oslaví v prosinci. Začíná na sedmapadesátce. Šedesátý devátý řádek je vyhrazen Pink, která přezpívala filmový hit "A Million Dreams" z kasovního trháku "Největší showman".

Také nová česká hudba je z éteru slyšet. Pavel Callta debutuje jako osmdesátý druhý s písní "Never Forget", se kterou začátkem roku soutěžil v národním kole Eurovize. Žebříček stovky nejhranějších skladeb uzavírá Marek Ztracený se singlem "To se mi líbí", jehož video v hlavní roli s herečkou Nikol Štíbrovou a polonahým interpretem se stalo virálem posledních dní.

Top 10 ČR - rádia:
  1. George Ezra - Shotgun
  2. LP - Girls Go Wild
  3. Xindl X - Dřevo
  4. David Guetta & Sia - Flames
  5. OneRepublic - Connection
  6. Jonas Blue - Rise (feat. Jack & Jack)
  7. Denis Lloyd - Nevermind
  8. Mirai - Chci tančit
  9. Zedd & Elley Duhé - Happy Now
  10. Robin Mood - Na měsíc


Lucie - evoLucie
© facebook interpreta
ALBA - Předvánoční trh patří Lucii. Skupina vydala novou desku "Evolucie" po šestnácti letech a již v době konání svých tří koncertů v pražské O2 areně se mohla těšit z Platinové desky. Vzhledem k tomu, že nejočekávanější podzimní tituly už vyšly, nejspíš se s touto čtveřicí budeme na čele setkávat i v dalších týdnech. David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák a P.B.CH. si v mnoha domácnostech jistě poleží pod vánočním stromečkem.

Druhé ani třetí místo také nepřináší žádný vzruch. Imagine Dragons s "Origins" a Queen s "Bohemian Rhapsody" drží pozice, druzí jmenovaní navíc mají v první desítce ještě jednu desku. Na šestku si o dvě příčky polepšila remasterovaná verze "Greatest Hits". Připomeňme, že od smrti Freddieho Mercuryho zmítaného chorobou AIDS uplynulo před pár dny už sedmadvacet let.

Nejvyšší novinka našla své osídlení na čtyřce. S albem "Oppidum" napínala Lenka Filipová fanoušky podobně dlouho jako Lucie - konkrétně patnáct let. Shromáždila na něm nejzajímavější keltské balady, které zpívá hned čtyřmi jazyky. Jediný český text "Na cestě" dodal David Stypka.

Pětku vyfasovala francouzská zpěvačka Zaz, vlastním jménem Isabelle Geffroy. Ta se v posledních letech stala miláčkem českého publika, i její dva nadcházející únorové koncerty v Praze jsou již nějakou dobu vyprodané. Také proto bychom novinku "Effet Miroir" v debutovém týdnu čekali ještě o něco výše. Třeba ale nástupkyně Edith Piaf na stupně vítězů zaútočí v příštích kolech. Třetí a poslední novinku Top 10 má na svědomí Mark Knopfler. Jmenuje se "Down The Road Wherever", zabrala devátý post a 26. června zazní ukázky z ní v pražské O2 areně.

Osmnácté místo obsadila Tereza Mašková. Vítězka SuperStar a finalistka show Tvoje tvář má známý hlas nahrála coververze, které zpívala ve zmíněných televizních soutěžích. Desku autorských písní chystá (snad) na příští rok, zatím z ní představila singl "New Me". Jednadvacátý odstartoval Michael Bublé, který s albem "Love" do Prahy přijede 17. září příštího roku.

Top 10 - alba:
  1. Lucie - EvoLucie
  2. Imagine Dragons - Origins
  3. Queen - Bohemian Rhapsody O.S.T.
  4. N Lenka Filipová - Oppidum
  5. N Zaz - Effet Miroir
  6. Queen - Greatest Hits (Remastered)
  7. Lady Gaga & Bradley Cooper - A Star Is Born
  8. Lucie Vondráčková - Růže
  9. N Mark Knopfler - Down The Road Wherever
  10. Tři sestry - Svobodu ředkvičkám

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 47. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY