HC orgie v Paláci Akropolis

27.01.2003 07:35 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Hard core rozhýbal pražskou Akropoli. I tak by se dal zhodnotit středeční večer (22. ledna), během něhož v žižkovském klubu pokřtila svou debutovou desku "501" tvrdá partička Status Praesents. V roli předkapely se prezentovali rap-metaloví Cocotte Minute. Více se dozvíte z naší reportáže doplněné o fotografie.

Cocotte Minute
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Tento koncert nebyl zajímavý pouze tím, že se křtila debutová deska, ale také skutečností, že hlavní hvězdy večera - Status Praesents - na podzim skončili druzí v soutěži Rock Made In Gambrinus, takže mi přišlo více než vhodné, věnovat jejich samostatnému vystoupení trochu toho internetového prostoru. Ale pojďme chronologicky. Ve tři čtvrtě na osm bylo publikum vpuštěno do sálu a takřka v zápětí na scénu vkročili předskokané, rap-metaloví Cocotte Minute. Kulisy a pódiová prezentace byly asi nejatraktivnější součástí jejich setu - skupina se nechala inspirovat maskovací image souborů typu Mudvayne či Slipknot, a tak se v průběhu setu vůdčí vokální duo zjevovalo tu v koronerské pláštěnce, tu v řeznické zástěře, ostatní hudebníci byli po celou dobu přivázáni na gumových lanech (ale nehoupali se, to opravdu ne). Co se týče uměleckého dojmu, zavládlo spíše rozčarování. Cocotte Minute se totiž věnují sice umnému, ale přesto neoriginálnímu kopírování Crazy Town, Limb Bizkit případně Linkin Park. V podstatě vše, co ten večer představili, lze snadno zaslechnout na deskách osvědčených nu-metalových borců. Nicméně posloužili účelu věci, zahřáli, i když určitě nenadchli přítomné hudbymilovné návštěvníky.

Status Praesents
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Co se při Cocotte Minute dalo jen tušit - že noc bude zasvěcena agresivní a bujaré náladě, se potvrdilo příchodem leaderů, slavících Status Praesents. Ještě "Intro" či úvodní "510" narážely na lehce apatické publikum, ale v průběhu dalších pecek se již "taneční" rozpoložení zakousávalo hlouběji a hlouběji pod kůži všech zůčastněných. Někteří se ale stávali svému okolí nebezpečnými, to když ve víru kopacího a boxovacího pogování zapomínali na sousedy. Jenže to k tvrdé hudbě jaksi patří, že? Skupina se stejně jako diváci dostávala do tempa postupně, aby v polovině koncertu servírovala jednu energií nacpanou skladbu za druhou. Neomezila se přitom pouze na nejnovější věci, ale věnovala pozornost i starší tvrobě, zazněly "Don’t Mind", "Ready To Fly" či "Desire". Překvapivá byla účast MC Migelowskeho v hip-hopu "Underground", který křtil a oblažoval Akropoli z výše chůd a zpod monstrozní paruky. Že si nakonec rozpaření fanoušci vyžádali tři přídavky, nikoho nepřekvapilo vzhledem k samozřejmé fazóně, s níž Status Praesents vyváděli.

Status Praesents
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Středa 22. ledna poskytla všem, kteří mají rádi solidní (i když nikoli objevný HC metal), dobrou příležitost si zařádit. Status Praesents jsou více než nadějným příslibem do budoucna, neboť coby kapela mají značný potenciál stát se klubovou jistotou. Nic tomu neubírá relativní nekompromisnost, neboť v jejich hudbě snadno naleznete i výrazné melodie. Vojtěch Kopřiva, svou vizáží značně připomínající Filipa Horáčka z Prohrála v kartách, se navíc jeví jako charismatický předák, dostatečně uvolněný a pohotový. Pokud bych měl udělit večeru bodové hodnocení, váhal bych mezi šesti a sedmi. Dolů by výsledek tahali asi přeci jen méně zajímaví, protože příliš konvenční Cocotte Minute. Ale ať tak, či onak, koncert to byl veskrze příjemný.

Status Praesents, Palác Akropolis, Praha, 22.1.2003


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY