Lenka Filipová láká na album keltských balad novinkou "Na cestě". Výtečný text napsal David Stypka

05.11.2018 08:35 - Josef Martínek | foto: Lucie Robinson

Patnáct let napínala Lenka Filipová svoje fanoušky. Čas na novou studiovou desku ale uzrál až nyní. Album "Oppidum" bude plné keltských balad a vyjde 16. listopadu. Zpěvačka a kytaristka nazpívala písně hned ve čtyřech cizích jazycích - gaelic (irském i skotském), bretonštině a angličtině. Osamocený český text ke skladbě "Na cestě" napsal David Stypka, který přebásnil "Kathy's Song" od Paula Simona - jedinou píseň na albu, jež není tradicionálem.

Lenka Filipová - Oppidum
© facebook interpreta
A je to ten případ, kdy se nejedná o ledajakou coververzi. Do nové podoby totiž Filipová, která album připravovala s virtuózem na keltskou harfu Seanem Barrym a producentem Davidem Solařem, přidala akordeon a aranžérsky si s ní vyhrála. Zpívá tu s velkým prožitkem o své životní cestě, přijímá její přirozený běh a ponořuje se do až meditativní nálady. Za mistrovské dílo pak můžeme označit Stypkův text, který je vznešeně poetický i příjemně realistický. "Vážím si víc a víc těch tichých dní bez zbytečných žabomyších klání," stojí v něm.

Desku "Oppidum", jejíž název je pojmenováním pro keltská osídlení, představí interpretka v únoru a březnu na několika speciálních koncertech ve větších sálech. Jejich termíny naleznete níže. "Turné vyvrcholí ve Velkém sále pražské Lucerny. Na pódiu nebudou chybět moji oblíbení hudební hosté, včetně Seana Barryho, se kterým jsme celou desku připravovali," zve Filipová.

Oppidum Tour:

28. 2. Bratislava - Istropolis
10. 3. Košice - SP
17. 3. Brno - Sono centrum
20. 3. Ostrava - Gong
25. 3. Praha Lucerna


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY