Vojtěch Dyk exceloval ve velkolepém uvedení Bernsteinovy "Mše". Vídeňský koncertní dům mu tleskal deset minut

05.11.2018 20:25 - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Vojta Dyk se před pár dny představil na jevišti Vídeňského koncertního domu jako Celebrant v proslulé "Mši" Leonarda Bernsteina. Vzhledem k tomu, že se jednalo o ojedinělé vystoupení, zajeli jsme do rakouské metropole zjistit, jak toto dílo za doprovodu třísetčlenného ansámblu zní.

Live: Vojtěch Dyk, ORF Radio-Symphonieorchester Wien - 'Mše'

místo: Vídeňský koncertní dům, Vídeň
datum: 28. října 2018

"Mše" Leonarda Bernsteina není zrovna dílem, které by všichni milovníci hudby přijali s naprostým nadšením a bez sebemenších připomínek. I když si toho byl Vojta Dyk vědom, šel do tohoto megalomanského projektu po hlavě, a tak jsme se v minulých zhruba třech letech dočkali hned několika výjimečných odehrání tohoto díla po celé České republice. Letos jej mohli například vidět i návštěvníci festivalu Colours Of Ostrava a další zastávky jej čekají v průběhu listopadu a prosince.

Mezitím se ale stalo něco velmi neobvyklého a pro české umělce nevídaného. Realizační tým vídeňského uvedení přizval Vojtěcha Dyka ke spolupráci, a to jen na základě zhlédnutí traileru k aktuální české verzi muzikálového oratoria, který byl zveřejněn na YouTube. A protože šlo o prestižní nabídku, je logické, že ji zpěvák přijal. Jednalo se sice pouze o jedno exkluzivní představení na počest 100. výročí autorova narození, ale možná právě tento fakt dělal nabídku tak výjimečnou.

Téměř do posledního místa vyprodané prostory Vídeňského koncertního domu dávaly jasně najevo, že naši rakouští sousedé mají ve vztahu k tomuto skladateli jasno. V publiku jsme mohli potkat i mnoho cizinců, avšak v mnoha případech velmi ležérní oblečení naznačovalo, že diváci vědí, co přesně je čeká.

Poté, co se na pódiu objevil téměř třísetčlenný ansámbl a dirigent Dennis Russel Davies, patřila scéna již především Vojtěchu Dykovi. Je jedno, zda tento zpěvák zpívá s B-Side Bandem, nebo hostuje v nějakém jiném seskupení, vždy do svého vystoupení dává naprosté maximum. Nejinak tomu bylo i ve Vídeňském koncertním domu, kdy opět bravurně spojil pěvecké umění s hereckým nadáním, a to celé výhradně v anglickém jazyce. Skvěle mu sekundovali vídeňští sólisté, desítky dětí ve sboru a samozřejmě i fantastičtí hudebníci v orchestru.

Po více než dvou hodinách se všichni vystupující dočkali potlesku. To je sice vcelku normální fakt, tento aplaus ale trvat téměř deset minut. Nadšení publika jak Vojtu, tak dirigenta a zástupce rakouského realizačního týmu donutilo třikrát se vrátit a poklonit. Slovy uznání na adresu pěveckého a hereckého umění Vojtěcha Dyka nešetřil ani dirigent Davies a s jeho ztvárněním Celebranta byl nadmíru spokojený také autorův synovec Micheal Bernstein, který si "Mši" v hlavním městě Rakouska nenechal ujít.

Vídeň tak v den našeho státního svátku zažila jedinečný a neopakovatelný večer. Pokud byste jeho atmosféru chtěli zažít také, máte až do 8. listopadu díky záznamu rádia Österreich 1 možnost. Patříte-li k těm, kteří by naopak chtěli představení zhlédnout na vlastní oči, zajeďte si 8. prosince do brněnské Haly Rondo. Poslední vstupenky jsou stále v prodeji. Listopadové koncerty v pražském Foru Karlín jsou vyprodané a s dalšími reprízami se minimálně v příštím roce nepočítá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY