Bernsteinova "Mše" s Vojtou Dykem zamíří na státní svátek do Vídně

27.10.2018 13:11 - Jaromír Koc | foto: Tino Kratochvíl

Pokud se náhodou na nadcházející státní svátek (28. října) chystáte do rakouského hlavního města, určitě byste měli zůstat do večerních hodin a zažít něco naprosto výjimečného. V tento den totiž bude naše barvy ve Vídni hájit Vojta Dyk.

Vídeň oslaví 100. výročí narození Leonarda Bernsteina unikátním uvedením původní verze jeho muzikálového oratoria Mše (Mass) právě s Vojtěchem Dykem v hlavní roli. Výjimečné představení se odehraje ve Vídeňském koncertním domě (Wiener Konzerthaus) v neděli 28. října od 19:30. Legendární Bernsteinovo dílo v podání ORF Radio-Symphonieorchester Wien, Vojtěcha Dyka coby Celebranta, vídeňských sólistů a sborů zazní ve velkém sále pouze tento jediný večer. Na akci jsou k dispozici poslední vstupenky, které lze zakoupit zde.

Nabídka zazpívat si "Mši" ve Vídeňském koncertním domě Vojtěchu Dykovi přišla na základě jeho excelentního výkonu v českém nastudování, které se letos, dva roky po premiéře, vrátilo na jeviště. Skvělá pověst tuzemské inscenace překonala hranice, což nejlépe potvrzuje její kvality a je uznáním celému tvůrčímu týmu. "Inu, co bych řekl, snad jen to, že se těším z toho, že je zájem i v mezinárodních vodách za Znojmem a že si vyzkouším pracovat zase s jinými profíky. Jakákoliv příležitost si 'Mši' zahrát je svátkem, nejen hudebním, ale tak nějak lidským. Protože to dílo je opravdu obrovské. Hlavně tedy duchem. Bože dík. Dyk," dodává k nadcházející zkušenosti sám zpěvák.

Zatímco ve Vídni bude 28. října k vidění Bernsteinova "Mše" s přibližně třísetčlenným ansámblem, v České republice je uváděna speciální komorní verze se stovkou účinkujících. Na dlouhou dobu poslední příležitost prožít u nás "Mši" live se nabízí 8. prosince v brněnské Hale Rondo, kam lze ještě v předprodeji zakoupit zbývající volné vstupenky. Listopadové koncerty v pražském Foru Karlín jsou vyprodané a s dalšími reprízami se minimálně v příštím roce nepočítá. Producenti projektu Vojtěch Dyk a Josef Buchta aktuálně připravují inscenování "Mše" ve washingtonském Kennedy Center, kde měla "Mass" v roce 1971 premiéru a od té doby tam uvedena nebyla.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY