Kodaline teplotu v tradičně vyhřáté Lucerně nezvedli

17.10.2018 22:34 - Jan Trávníček | foto: Lucie Levá

Irské pop-rockery Kodaline máme v České republice rádi. Hit "All I Want" zněl z mnoha dětských pokojíčků už před pěti lety a od té doby se skupinu naučili znát jak návštěvníci letních festivalů, tak i rádioví dramaturgové, kteří aktuálně protáčí singl "Follow Your Fire". A vlastně proč ne. Předskakoval Ryan McMullan.

Live: Kodaline

místo: Lucerna, Praha
datum: 16. října 2018
support: Ryan McMullan
setlist: Follow Your Fire, Brand New Day, Ready, Honest, Brother, Shed A Tear, Head Held High, The One, Angel, I Wouldn't Be, Love Like This, One Day, Born Again, Raging, Love Will Set You Free, All I Want, High Hopes
Fotogalerie

Kodaline,Velká Lucerna, Praha, 16.10.2018
© Lucie Levá
Nejprve zrušený, pak náhradní termín hodně dlouho hledající koncert se měl konat původně v Lucerna Music Baru, jelikož se ale u nás hudba Kodaline mezitím velmi dobře zaběhla a posluchačská základna patřičně narostla, přesouval se nakonec do beznadějně vyprodaného Velkého sálu Lucerny. A ani ten nebyl pro množství zájemců dostatečně velký. Inu, jestli v recenzi druhé studiovky "Coming Up For Air" zaznělo, že by se jejich "solidní pop-rock mohl setkat s úspěchem", dnes už můžeme bezpečně říct, že se tak stalo.

A je to tak správně, irská skupina v posledních letech opravdu tvrdě pracovala na tom, aby se na své vzory typu OneRepublic a Maroon 5 dotáhla co možná nejrychleji. A ano, shodneme se na tom, že na ně zatím stále ztrácí, rostoucí křivka obliby u mainstreamového publika je však nezpochybnitelná.

Kodaline,Velká Lucerna, Praha, 16.10.2018
© Lucie Levá
Lví podíl na tom samozřejmě má i zpěvák Steve Garrigan, jehož souměrná tvář a sladce popový projev působí na tisíce mladých slečen jako obrovské lákadlo, však jich také byla v jako vždy horkem prohřáté Lucerně většina. Snad ale alespoň ty věrnější, dlouholetější fanynky mezi nimi, pro něž to v úterý večer nebyla úplná premiéra, uznají, že to tentokrát nebylo ono.

Nepochopte to špatně, Kodaline máme na musicserveru rádi a toto byl náš pátý zhlédnutý koncert během dvou let, což snad jako důkazní materiál svědčí v náš prospěch, jenže tím spíše šlo na kapele vidět, že v Praze hrála, jako by to byl prostě jen další kšeft a položka v kalendáři, kterou chcete mít co nejrychleji za sebou a zase ji škrtnout. Nešlo jen o minimální komunikaci ze strany frontmana, ale i o dost laxní projev, jemuž sice nechyběly všechny možné a nemožné výšky a falzety, upřímný prožitek se ale nedostavoval. Kodaline prostě hráli jednu písničku za druhou, tak jak to měli napsané na setlistu.

Pár povinných tlesknutí do rytmu, občas nechat jinak velmi dobře našprtané publikum odzpívat refrény nebo vytáhnout mobily při "The One", o nic víc než vlažný koncert ale bohužel tentokrát nenabídli.

Kodaline,Velká Lucerna, Praha, 16.10.2018
© Lucie Levá
Novinek z desky "Politics Of Living" bylo jen pět, a když už nějakou z nich vypíchnout, tak pohřební "I Wouldn't Be", která značně vybočovala z běžného repertoáru skupiny. Jinak se ale formace dříve známá jako 21 Demands dost topila v baladách, které má sice vesměs pěkné, dát jich ale v prostřední části setu tolik za sebou bylo až ubíjející.

No a pak je tady zpátky starý známý problém, tedy Garriganův hlas. V minulosti se často vymlouval na nemoc, dnes už ale víme, že se mu ten hlas ve výškách láme běžně. A všechny ty falešné tóny, když to zrovna netrefí, uši posluchače vždycky zabolí. Vezměte si třeba takovou "Love Will Set You Free", která základní hrací set uzavírala. Sám o sobě je to moc pěkný ploužák s okouzlujícím klavírním motivem. Jenže když se frontmanovi v každém odzpívaném refrénu nepodaří patřičně zaintonovat, ještě rádi se cestou domů vrátíte ke studiovým nahrávkám.

Kodaline,Velká Lucerna, Praha, 16.10.2018
© Lucie Levá
Nedá se nic dělat, tentokrát to prostě Kodaline úplně nevyšlo a z těch čtyř koncertů, které v našich končinách zatím odehráli, byl tento nejslabší a za týden si na něj už ani nevzpomeneme. Na druhou stranu, komu to vlastně vadí. Vždyť oni se k nám stejně zase brzy vrátí, a pokud to tak půjde dál, se čtvrtou nebo pátou deskou by si mohli troufnout i na O2 arenu. Při jejich současném zázemí a líbivosti nového materiálu to už vůbec nezní jako nereálná představa.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY