shop.musicserver.cz
Sziget festival, Den 1, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 7.8.2019

Maďarský Sziget ve svém úvodu představil Eda Sheerana, Razorlight, Kodaline nebo Franka Turnera

Vydáno: 08.08.2019 14:13 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková

A jsme zase v Budapešti. Popáté za sebou, zpátky se proplétat mezi davy, jaké jinde nenajdete. Loni Ostrov svobody navštívilo během týdne přes půl milionu návštěvníků, letos to bude podobné. Line-up bere dech, uživatelský komfort trpí. Začínáme s Edem Sheeranem.

Live: Sziget - Den první

místo: Óbudai Island, Budapešť, Maďarsko
datum: 7. srpna 2019
vystoupili: Ed Sheeran, Kodaline, Michael Kiwanuka, Frank Turner & The Sleeping Souls, Jain, Razorlight a spousta dalších
setlist Ed Sheeran: Castle On The Hill, The A Team, Don't / Remember The Name, Bloodstream, I Don't Care, Galway Girl, I See Fire, Thinking Out Loud, One, Photograph, Perfect, Sing, Shape Of You, You Need Me, I Don't Need You

Jain, Sziget Festival 2019, Budapešť, 7.8.2019
© Marie Trávníčková
Přezdívku Východoevropské Glastonbury nebo Hračkářství pro dospělé nemá festival náhodou. Je tady všechno a všichni. Během sedmi dní se na ostrově v srdci Budapešti vystřídá tak pestrý program, že snad nenajdete člověka, který by si v něm nevybral to své. Jasně, popovější a taneční muzika hraje na velkých stageích prim a dobře víme, že metal na Szigetu moc rádi nemají, ale i když se ty kytarovější věci uklízejí z velkých scén do stanu A38 a na menší pódia, je zároveň vidět, že se změnou dramaturgů se vyváženější program vrací. Vemte si třeba headlinery. Pár let nazpět byli ze sedmi největších taháků hned tři DJs. Nebo spíše jen pouštěči. Letos tam je jen Martin Garrix a mezi zbytek sestavy se vměstnali Foo Fighters a The National. Nevídané. A skvělé.

Co zůstalo, jsou striktní podmínky pro fotografy, kdy největší hvězdy mohou fotit jen vyvolení. Pokud tedy nenajdete v následujících článcích fotky vašich oblíbenců, nebude to proto, že bychom nechtěli, ale spíše z toho důvodu, že jsme stejně jako ostatní média museli zvolit prioritní umělce a doufat, že se na nás usměje štěstí a management daných umělců. Ale není to výčitka - při počtu více než dvou tisíc novinářů to asi lépe udělat nešlo - představte si, jaký mumraj by to v pitu udělalo. Když jsme do areálu dorazili, Michael Kiwanuka to na hlavní scéně zrovna balil, tak jsme si mohli jen představovat, jak pak v zákulisí s Edem Sheeranem vzpomíná na zážitky z natáčení fenomenálního filmu "Yesterday", v němž si oba zahráli.

Frank Turner And The Sleeping Souls, Sziget Festival 2019, Budapešť, 7.8.2019
© Marie Trávníčková
Ve stanu A38 to pak skvěle rozbalil Frank Turner se svými The Sleeping Souls. Jeho punk-rockové písničkářství znělo areálem Szigetu vůbec poprvé, čemuž se těžko věří, když uvážíte, kolik let už festivalová pódia obráží. Zvukař se při jeho setu bohužel teprve rozehříval, takže skladby ztratily na rockové razanci, neboť kytary byly stáhnuté na minimum, i tak ale hudebník odehrál parádní set. To u něj není nic nového, všichni, kdo ho viděli někdy na Rock im Parku nebo třeba na posledních dvou pražských koncertech, určitě dají za pravdu, že jeho usměvavé srdcařství, obrovské charisma a chuť přitáhnout si publikum na svou stranu jsou mu naprosto přirozené. A jak se nám v Budapešti pochlubil, za tři týdny se žení a ještě vůbec neumí tancovat, tak to asi bude veselá svatba. S tímhle chlápkem je vždycky zábava.

Na hlavní scéně pokračoval program s Jain. Jestli jste dosud o hnědovlasé Francouzce v modrém overalu dosud neslyšeli, nejste sami. I naše výprava se podivovala tomu, jak je možné, že zrovna jí se podařilo dostat na největší pódium v tak atraktivní čas, když posledních pět let platilo, že je tam místo vyhrazeno ryze pro globálně úspěšné interprety, které tu a tam v odpoledních hodinách mohou vystřídat ty nejznámější kapely přímo z Maďarska. Inu, stalo se.

Jain, Sziget Festival 2019, Budapešť, 7.8.2019
© Marie Trávníčková
A ten koncert? No, jak to jen popsat. Představte si DJský pult, který vlastně není ani tak pultem pro DJe jako spíš stolečkem s několika tlačítky, z nichž to nejdůležitější je Play. Po jeho zmáčknutí začne hrát muzika, která má blízko třeba k Major Lazer. Žádné nástroje na pódiu nejsou, všechno je puštěno z playbacku, a to včetně podstatných vokálních linek. Jain k tomu pobíhá po pódiu sem a tam a poskakováním vybízí k tanci. U toho tedy ještě i zpívá, její hlas je ale průměrný.

Součástí jejího modrého outfitu je ale i levý rukáv, v němž má přidělaná tlačítka, s nimiž ovládá svůj pultík a muziku samotnou. Ne vždy mačká jen spuštění dalšího songu, tu a tam pracuje s hudebními linkami jako s looperem - tady jednu vrstvu přidá, vygraduje to k refrénu, pak to zase zopakuje a podobně. Hodně u toho pracuje i s mimikou a gestikulací, je tak možná lepší herečka než zpěvačka. Ve finále to představení je svým způsobem originální a neokoukané, pět na to chválu ale na místě není.

Kodaline, Sziget Festival 2019, Budapešť, 7.8.2019
© Marie Trávníčková
Ve stanu je mezitím plno a nedýchatelno. Hrají totiž Kodaline a ani tentokrát ty výšky Steve Garrigan nezvládá a hlas mu přeskakuje. Psali jsme to už mockrát, a protože má jejich koncert totožnou dramaturgii, s níž přijeli na Rock For People, nebudeme se u nich moc zdržovat. Snad jen jeden postřeh: ne že by to na starších skladbách nebylo patrné už dřív, ale novinka, jejíž název pravděpodobně bude "Wherever You Are", je tak očividnou kopírkou Coldplay, že už by je za to snad parta Chrise Martina mohla i žalovat. Proti nim jsou Kryštof v kopírování koldplejdích nápěvů a melodických prvků ještě amatéři. Tohle je krádež v přímém přenosu.

Největší hvězdu úvodního dne tisíce lidí čekali v Budapešti už loni. Právě v době konání festivalu totiž se svým "Divide Tour" projížděl východní Evropou, kdy zahrál například v Polsku nebo v nedaleké Vídni. Festival by tak svou velikostí, žánrovým zaměřením a dopravní dostupností v daném termínu dával naprostý smysl a i my jsme čekali, že jeho zapadnutí do line-upu ke Kendricku Lamarovi & spol. bude jen otázkou času. Nakonec se tak kupodivu nestalo a jistě není náhoda, že právě on byl ze všech interpretů letošního ročníku oznámen jako úplně první. Loni to muselo být opravdu o fous.

Ed Sheeran, Sziget Festival 2019, Budapešť, 7.8.2019
© Marie Trávníčková
Ve 21.40 se tak tedy konečně na hlavní scéně zjevuje Ed Sheeran a pod pódiem má plno. Tak plno, že i mezi bary naproti stagei se musíte prodírat davem. A jelikož plocha pod hlavní scénou má kapacitu přibližně pro sto tisíc lidí, je jasné, že si vůbec první Edův koncert v Maďarsku nechtěl nechat ujít jen málokdo. A ten, kdo ano, je mezitím ve stanu na metalcorových Of Mice & Men.

Srovnání s koncerty v Letňanech se nelze vyhnout. A je to na chlup stejná situace jako před třemi lety u Rihanny. Takřka totožný program mají obě zastávky, rozdíly jsou spíše kosmetické, vyhrává ale ta pražská. V Edově případě je to nejen proto, že s českým publikem komunikoval trochu více, ale především proto, že toho v Praze více zahrál. Zatímco v Letňanech na druhém koncertě z novinek zaznělo "Beautiful People", "I Don't Care", "BLOW", "One Life" z už zmiňovaného snímku "Yesterday" a ze starších věcí dále i "Eraser", kousek "New Man" či "Tenerife Sea", Budapešť se dočkala jen "I Don‘t Care" a úryvku "Remember The Name". A to už je na rozdíl od Prahy celá deska "No. 6 Collaborations Project" nějaký ten týden venku, a tak by se přímo nabízelo z ní zahrát těch věcí víc.

Ed Sheeran, Sziget Festival 2019, Budapešť, 7.8.2019
© Marie Trávníčková
Jinak to ale byl docela příjemný koncert nedávno sezdaného Brita. Superlativy sem nepatří, v obou případech bylo vidět, že už ty show Sheeran hraje jen ze setrvačnosti a před pár dny získaný rekord o překonání U2 v nejvýdělečnějším turné si vybírá daň. Radost a euforie z koncertu na Frequency 2012 je dávno pryč - v setlistu chybí průlomový hit "Lego House", nejstarší položka "The A Team" byla v obou městech hrána zrychleně a bez jakéhokoliv emočního prožitku a třeba "Don‘t" zase nedostalo patřičnou artikulaci a srozumitelnost v Edově rapu, z nějž si ve zmiňovaném filmu "Yesterday" zaslouženě dělali srandu. Do prázdna vyzněla i hobití balada "I See Fire", která se na rozjuchaný Sziget příliš nehodila. A stejně jako v Praze i tady ta baladická část v prostředku setlistu byla až příliš dlouhá.

To nás ale přivádí i k pozitivům. Právě na tuto pasáž totiž zrzavý miliardář nepotřeboval looper, takže si postavil mikrofon až na molo a zazpíval ji lidem zblízka. "Thinking Out Loud" nebo "Photograph" zněly fajn, co se ale opravdu povedlo, byla balada "Perfect". Až v ní i ti nejupovídanější přihlížející konečně ztichli a buď začali natáčet nebo alespoň pořádně poslouchat a atmosféře to hodně pomohlo. Pohled na desetitisíce rozsvícených telefonů byl k nezaplacení. A zmínit je ještě potřeba i spolupráci s Rudimental v podobě "Bloodstream", protože také ta byla spolu s "Galway Girl" na obou koncertech skvěle vygradovaná a patřila k tomu nejsilnějšímu, s čím se Sheeran se svým looperem Chewiem na aktuálním turné předvádí.

Ed Sheeran, Sziget Festival 2019, Budapešť, 7.8.2019
© Marie Trávníčková
Po skončení programu na největší scéně to vypadalo na déšť, nakonec ale spadlo jen pár kapek. I to ale pomohlo k částečnému vylidnění areálu, takže na Razorlight už se zase dalo ve stanu dýchat. Britská kytarovka je (stejně jako v únoru v Praze) při chuti - nová deska se povedla, líbezné tóny kytary v kombinaci s vynikajícím vokálem Johnnyho Borrella k sobě skvěle ladí. A i když největší ohlas stále budí nejslavnější hit "America", mají na svém kontě pánové tolik chytlavých věcí, že koho žánr stále baví, může si z nich snadno udělat své velké oblíbence. Skvělý set.

Druhý den by měl Sziget pokračovat v silném programu. Vystoupí například The 1975, CHVRCHES, Pale Waves, Welshly Arms, Elderbrook, Franz Ferdinand nebo Richard Ashcroft z The Verve. I o nich se u nás brzy dočtete.

NÁZORY
  • Ed shreean je počátek konce hudby!! ... (Good Robert, 08.08.2019 17:32) Reagovat

    Ed shreean je počátek konce hudby!!

    • Re: Ed shreean je počátek konce hudby!! ... (Andy, 09.08.2019 02:02) Reagovat

      Úžasná myšlenka ale bohužel pravdivá

    • Re: Ed shreean je počátek konce hudby!! ... (Michal, 09.08.2019 08:49) Reagovat

      to si budu muset poslechnout toho zrzka. Nechápu, jak zpěvák s kytarou může vydělávat nejvíc pěněz. O čem vůbec zpívá, stojí to za to?

      • Re: Ed shreean je počátek konce hudby!! ... (Anonym, 09.08.2019 21:21) Reagovat

        Ne :D je to extrémní nuda

  • Sziget (Michal, 09.08.2019 08:52) Reagovat

    masová akce, která se snaží vytáhnout z lidí co nejvíc peněz. Jak si někdo může užít koncert 1km od podía nebo v totálním davu. Lidi jsou ovce.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Stále neporažený Frank Turner se vrátí do Prahy s novým albem i svými The Sleeping Souls (28.03.2024 07:37)
- Michael Kiwanuka se vrací do Prahy. Na Metronome Prague přiveze čarovnou směs soulu, psychedelie, funku a gospelu (25.01.2024 10:58)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Ed Sheeran v Hradci Králové vyprodal první koncert, a tak přidává druhý (30.11.2023 10:20)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Ed Sheeran zahraje v červenci 2024 v Česku. Pořadatelé Rock for People ho dovezou do Hradce (20.10.2023 09:34)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Recenze: Proměna Eda Sheerana. "Subtract" je jeho první snahou o skutečné umění (30.05.2023 08:00)
- Nové desky 18/2023 - od Eda Sheerana přes Divokýho Billa po The Smashing Pumpkins (10.05.2023 20:15)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu