"Zrodila se hvězda" s Lady Gaga a Bradleym Cooperem kromě filmové romance ukazuje i odvrácenou tvář hudebního průmyslu

13.10.2018 12:00 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Přicházejí zlaté časy pro hudební filmy. Po dva roky starém oscarovém hitu "La La Land" a loňském trháku "Největší showman" vtrhl do kin další ambiciózní snímek, v němž se skoro stejně často zpívá, jako mluví. Příběh dramatu "Zrodila se hvězda" posouvá k výjimečnému zážitku právě hudba a také herecké výkony.
9/10

Zrodila se hvězda (film)

Vydáno: 4.10.2018
Celkový čas: 136 min
Vydavatel: Vertical Entertainment
Kdyby to slovo v českém prostředí nemělo tak pejorativní nádech, mohli bychom režijní debut Bradleyho Coopera označit slovem muzikál. Vždyť ze soundtracku, který už jsme pochválili v samostatné recenzi, zazní ve filmu skoro každá z devatenácti písniček. Pravda, některé jen jako útržky, ale pořád si můžete být jisti, že dvě a čtvrt hodiny dlouhé posezení nebude zážitek jen pro oči, ale i pro uši.

Cooperovi, který sám ztvárnil hlavní mužskou úlohu a do té ženské obsadil k překvapení mnohých Lady Gaga, se povedlo prostor pro dějovou linku a hudbu skvěle vybalancovat. Ani na chvíli nemá divák pocit, že by další skladba zbytečně natahovala délku celého díla, nebo že by byl nedejbože radši, kdyby v něm chyběla. I když tedy snímek patří k těm delším, čas strávený před velkým plátnem utíká neuvěřitelně rychle a závěrečné hromadné vytahování kapesníků nastane dřív, než byste čekali.

To, o čem se v souvislosti se třetím (ovšem zmodernizovaným) remakem původního filmu z roku 1937 nejvíc mluví, je zajisté herecký výkon Lady Gaga. Že je skvělou zpěvačkou, to se už nějaký ten pátek ví. Ale její přirozenost a obyčejnost, s jakou se vtělila do role servírky Ally, kterou objeví slavný country-rockový zpěvák Jackson Maine zpívat v baru pro drag queens, vyrazila dech nejednomu filmovému kritikovi. Zatímco v pop music často projevuje svou zálibu v teatrálnosti, tentokrát je civilní a lidská, jak jen to jde. A dokonce nenucenými vtípky kinosál několikrát spolehlivě rozesměje. Ally je holka do nepohody. Jako děvče ze sousedství působí i díky tomu, že ji Gaga podstatnou část blockbusteru hraje bez make-upu.

Jak její hvězda stoupá, divák má možná podvědomě tendenci porovnávat dráhu Ally a kariéru Lady Gaga. Kromě hlavní romantické zápletky mezi ústřední dvojicí totiž film poodhaluje i zákonitosti hudebního průmyslu. To, jak je v něm povrchně nahlíženo na krásu, i způsob, jakým se z talentovaných osobností vytvářejí poslušné fabriky na hity. Pravdou však je, že zatímco hrdinka recenzovaného snímku byla na velké pódium vytažena tak trochu nedobrovolně a pohádkově, její představitelka už od mládí obcházela nahrávací společnosti a ve své touze stát se hvězdou si několikrát nabila nos.

Pořád ale příběh stojí hlavně na té vášni. Kdo se rád kochá sledováním milenců, mezi kterými to jiskří snad od prvního společného záběru, ten si přijde na své. Lady Gaga a Bradley Cooper jsou tu totiž skutečně takřka dokonalým filmovým párem. Charismatický rocker, co chlastá a šňupe, a holka od vedle, které zkrátka nejde nefandit.

Ti dva si herecky i pěvecky sedli tak moc, že společně vzbuzují to, o co jde před filmovou kamerou především - uvěřitelnost. Možná právě pro tuto vlastnost drama jen za první víkend v amerických kinech inkasovalo přes čtyřicet milionů dolarů a jeho soundtrack oproti všem prognózám v bitvě o vedoucí postavení přeskočil favorizované Twenty One Pilots v albových žebříčcích v USA i Velké Británii.

"Zrodila se hvězda" není příběhem, jaký by filmové plátno ještě nezažilo. Ovšem co se týče jeho zpracování, dosáhli tvůrci v podstatě maxima možného. Z kina odejdete plní emocí, skvělé hudby a dost možná i zamilovaní do jednoho z hlavních hrdinů. Nebo rovnou do obou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY