Kubatko na albu "Tomtor" našel svou alfu a omegu

01.10.2018 13:51 - Dan Hájek | foto: Kubatko

Od desky "Aucklandia" utekla již nějaká doba, už tehdy ale nahrávka částečně naznačovala, jakým směrem se Kubatko může v budoucnu vydat. A letošní album "Tomtor" přináší rozuzlení - je střídmější v pestrosti nálad a přímočařejší. Svým způsobem je to i Kubatkův návrat k vlastním kořenům.
7/10

Kubatko - Tomtor

Skladby: Replace, Bracelets, B Close 2 U, Erection Protection, Dál, Subak (feat. Jo Joonghyun), How Do I (feat. UZA), Let Go, Can't Switch, More Than Friends Less Than Lovers, Signals (feat. Jo Joonghyun), I'm Nothing (feat. UZA)
Vydáno: 21.3.2018
Celkový čas: 55:40
Vydavatel: Beyond Belief

Alba "Vzduchoplavec" a "Krasohled" byla v nejednom aspektu členitější a měla i širší žánrový záběr - Kubatko se na nich mimo jiné naučil pracovat s písničkovým formátem. Z něj vychází i na letošní desce "Tomtor", zjevně se mu ale stýskalo i po tanečnějších strukturách, které prezentoval na svém debutu "Should I Run", případně na kompozicích natočených původně pro label Med School (zde zastoupená "Let Go"). "Tomtor" je tak přímočarým návratem k rytmickým sekvencím drum & bassu, housu a breakbeatu. Nechybí ani Kubatkův tradiční spolupracovník, kytarista Jo Joonghyun, s nímž natočil skladby "Subak" a "Signals" (asi nejvíce atmosférická záležitost na tomto kompletu). Zpívané vsuvky "How Do I" a "I'm Nothing" patří zpěvačce, která si říká UZA, a nesou typický rukopis Jakuba Holovského. "Dál" je pak jeho vokální premiéra.

Úvodní "Replace" skvěle navodí atmosféru, zejména díky patrným raveovým odštěpkům - těch zde klidně mohlo být i více. Naopak "B Close 2 U" laškuje s deep housem, výborně funguje futuristická restrospektiva "Can't Switch", melodramatická "More Than Friends Less Than Lovers" je pak v plné režii starého dobrého dřevního drum & bassu, byť pod taktovkou aktuálního Jakubova tvůrčího přístupu. "Tomtor" svým způsobem zohledňuje všechny hudební polohy, v nichž se Kubatko pohybuje - je to přesně seřízená alfa a omega jeho vlastního universa. Je tedy čistě na posluchači, zda si ve finálním důsledku více užije jeho dřívější (zmiňované) desky, nebo se naplno nechá vtáhnout do beatových vírů, kterými je tohle album napěchováno až po okraj.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY