V klipu "Stella" je Foolk autentický a civilní

23.09.2018 15:55 - Dan Hájek | foto: Foolk

Od vydání singlu "You (So Not Chill)" to jsou letos dva roky, po které byl Foolk drobet v ústraní. Návratem Dušana Vanča je nyní křehká a dosti intimní skladba "Stella", která má i jedno velké prvenství - jedná se totiž o jeho první slovensky nazpívanou písničku postavenou na melodické lince pro klavír a ukulele.

Song vokálem doprovodila rodačka z Trnavy Jana Andevská, která je společně s Martinem Balážem i spoluautorkou textu. Tématem je radost z narození dítěte a jeho prvních kroků na tomto světě. Tato kratší kompozice překvapí i tím, že Foolk tentokrát upozadil ruchové experimenty, hry s elektronikou a pro něj typický sampling. Přímočařejší struktura a minimalistická akustika mu však nijak nebrání v tom i nadále tvořit povedené skladby.

V tomto duchu se nese i doprovodné, vesměs časosběrné video, které Dušan natočil pomocí aplikace s 8mm objektivem. Navrací se v něm do měst, která mají v jeho vzpomínkách pevné místo (Trnava, Liptov nebo Praha) a hlavní aktérkou je jeho dcera Stella, která ostatně byla inspirací i pro píseň samotnou. I přes šum filmového pásu je patrná bezprostřednost společně strávených chvil.

Foolk se "Stellou" začíná svou novou tvůrčí kapitolu, je však otázkou, zda se dočkáme i celé desky, nebo jen singlů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY