Voivod v Praze: Nechat si zařvat rovnou do ksichtu

08.09.2018 21:58 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Voivod jsou na metalové scéně unikátem. Už pětatřicet let se jim daří kloubit thrashmetalový přístup s nepřeslechnutelnou hudební progresí. Jakkoliv je to na první pohled spojení podivné, jejich zvláštní mix funguje převelice dobře. A jasně to ukázali i v pátek v pražském Futuru.

Live: Voivod

support: Maggot Heart
místo: Futurum Music Bar, Praha
datum: 7. září 2018
setlist: Post Society, The Unknown Knows, Psychic Vacuum, Ravenous Medicine, Obsolete Beings, Technocratic Manipulators, The Fall, The Prow, Order of the Blackguards, The Lost Machine, Always Moving, Voivod, Overreaction
Fotogalerie

Dívčí úderka Maggot Heart sice originalitou nepřekypovala, ale snažila se obstojně. Kapela vedená bývalou kytaristkou finských postpunkových Grave Pleasures navíc místy působila, jakože je to hraní ani moc nebaví. No, při pohledu do děsivě poloprázdného sálu, kterým se dalo bez zádrhelů projít až přímo k pódiu, se jim ani nedivím.

Voivod, Futurum Music Bar, Praha, 7. září 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Vzápětí se však ukázalo, že publikum jen šetřilo síly na Voivod. Ti v Praze zahajovali turné a viditelně se na svoje příznivce těšili. Od prvních sekund totiž celá kapela zaujala pozice na samém kraji pódia, doslova na dotek s fanoušky. Kytarista Dan "Chewy" Morgain i basák Dominique Laroche v podstatě z přední linie jen odbíhali k mikrofonům nebo ve chvílích, kdy na svoje opičky (provokace zpěváka Denise "Snakea" Bélangera úryvky známých riffů při ohlašování nové skladby "Always Moving", jež si v Praze odbyla svou živou premiéru) potřebovali více místa.

Nejvíc pozornosti na sebe logicky poutal právě Bélanger. Věčně u publika, skloněný nad tvářemi v sedmém nebi, neustále v pohybu, doplňující svůj jistý zpěv nepřebernou přehlídkou nejrůznějších grimas. Do té hodiny a něco, kterou si Voivod pro své vystoupení vyhradili, dal všechno. On i celá kapela by se pro fanoušky rozdali. Koncert odehráli na plný plyn až do konce, byť o přestávkách naplněných frenetickým potleskem publika, kde bylo nemálo i šedivých hlav pokročilých metalistů, únava byla přece jen patrná.

Voivod, Futurum Music Bar, Praha, 7. září 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Voivod na konci září vydají novou desku a na koncertě z ní zazněly dvě skladby. Zbytek tvořily zářezy vybrané z celé letité kariéry kapely. Výkop obstarala "Post Society" ze stejnojmenného EP z roku 2016, finále základního setu patřilo otvíráku debutového alba "War and Pain" ("Voivod") a úplnou tečku obstarala hitová "Overrreaction" z druhé desky.

Voivod mají ten vzácný dar, že dovedou své zběsile rychlé skladby nezřídka přesahující pět minut naplnit řadou kratších úseků, které by jiným kapelám vystačily jako solidní sbírka nápadů na nové album. Jsou to jakési povídky z šestákových vědeckofantastických románů, plné zvratů, změn a překvapení, které neustále uhánějí kupředu. Je to ostrá, energická palba, která má však v sobě jakousi uvolněnost a bezproblémovost a velkou schopnost bavit. Nejen publikum, ale i muzikanty. A to se v pátek opět povedlo. Široce rozesmáté tváře totiž bylo vidět na obou stranách, pod pódiem i na něm.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY