All Saints na "Testament" zakonzervovaly svůj luxusní pop

22.09.2018 10:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Ženská čtveřice All Saints prožila své největší úspěchy v době, kdy se o nich mohlo psát ještě jako o dívčí. Hity jako "I Know Where It's At" či "Pure Shores" jsou sice už dávno minulostí, nová deska "Testament" je však dalším povedeným zářezem do jejich diskografie.
8/10

All Saints - Testament

Skladby: Who Do You Love, Three Four, Love Lasts Forever, Nowhere To Hide (Interlude), No Issues, After All, I Would, Don’t Look Over Your Shoulder, Fumes, Testament In Motion, Breathe And Let Go (Interlude), Glorious, Footprints
Vydáno: 27.7.2018
Celkový čas: 47:01
Vydavatel: AS Recordings
All Saints by se sice mohly zdát být jen další z mnoha umělých dívčích formací, které měly pár hitů a poté zapadly, od svých souputnic se ale odlišovaly hlavně tím, že ve svém středu měly (a stále mají) schopnou skladatelku Shaznay Lewis. Ona je pravděpodobně i důvodem, proč tato čtveřice prožívá svůj druhý comeback. Na dámách je vidět a slyšet, že jsou smířené s tím, že už nebudou lámat hitparády, ale dělají nové písničky hlavně proto, že je to baví. A na "Testamentu" je to slyšet.

První comeback v roce 2006 s albem "Studio 1" jim sice (komerčně) moc nevyšel, ten druhý, o deset let později, v podobě nahrávky "Red Flag", už ano. Co na tom, že úspěch už mají v podstatě jen doma v Británii, po hudební stránce zrají jako víno. A navíc se po mnoha letech opětovně spojili s Williamem Orbitem, který stojí za dvěma jejich nejslavnějšími skladbami "Pure Shores" a "Black Coffee". I na novince se Orbit podílel dvěma kousky a "After All" i "Testament In Motion" si s těmito dávnými hity rozhodně nezadají.

Vzácně vyrovnaná je však celá kolekce, která je svým celkovým zvukem velmi podobná minulému albu a zní jako jeho přirozené pokračování. Všemu vládnou nádherné hlasy čtveřice, které se mnohokrát proplétají tak úžasným způsobem, že by člověk chtěl všechny písničky slyšet jen v akustických verzích. Skvělých songů tu najdete spousty, kromě obou Orbitových příspěvků stojí za to vypíchnout hymnickou "Glorious", pilotní singl "Love Lasts Forever" či albový otvírák "Who Do You Love". Zpěvačky také vědomě téměř rezignovaly na rychlejší tempa, v nichž jejich vokální kvality málokdy vyniknou, a tak se většina alba nese ve středním až pomalém rytmu. A bylo to správné rozhodnutí.

Zatímco někteří kdysi úspěšní umělci z devadesátek se mnohdy snaží upoceně vyrobit hit, All Saints opět vsadily na kvalitu a nahrály povedenou desku, na kterou mohou být pyšné. Snad je to bude bavit ještě dlouho a budou nás podobně dobrými alby zásobovat i nadále.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY