Burgr & Pjoni zahrají spolu s Králíčkem svůj jediný letošní koncert v Praze

25.06.2018 20:09 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Pozoruhodná slovenská elektro-melancholická dvojice Burgr & Pjoni, romanticko-sarkastický Muzikant Králíček, a rurální popařka Johuš Matuš se sejdou ve středu 27. června v pražském Kaštanu na společném a neobyčejném koncertě.

Legenda slovenské alternativní scény a také jedna ze základních person Divadla SkRAT Ľubomír Burgr, je celoživotně spojený se značkou Ali Ibn Rachid. O to nečekanější bylo jeho spojení s o generaci mladším Jonatánem Pastirčákem aka Pjonim, elektronickým producentem a DJem, který stojí například i za zvukem posledního alba kapely Zrní. Dvojice společně nahrála album "Výletné lodě", které vyšlo v květnu na osvědčeném labelu Slnko records, a pražské publikum se tak může s písničkami z něj poprvé - a podle slov managementu - zároveň i naposledy v letošním roce seznámit právě na tomto koncertě.

K tvorbě dua se jen těžko hledá na české scéně podobný ekvivalent. "Do melodických klávesových harmónií sa citeľne prediera experimentálny prístup k elektronickej hudbe, ktorý len podporuje ležérny spevácky prejav Ľubomíra Burgra. Dvojica Burgr a Pjoni si vyplávala na spoločnú cestu, aby spoločne prekročila hranice predvídateľnosti a práce so žánrovými presahmi," napsala o nich recenzentka Vladimíra Gahérová do slovenské Pravdy.

Spolu s duem Burgr & Pjoni zahraje i nepříliš často vystupující formace Muzikant Králíček, kterou tvoří zpěvák, kytarista a autor písní Petr Marek, jinak známý jako frontman kvarteta Midi Lidi a také jako svébytný režisér a autor filmové hudby, doprovázený více než kompletní sestavou skupiny Květy. Doplňuje ho totiž nejen celé současné trio - tedy baskytarista Martin Kyšperský, klávesista Ondřej Kyas a bubeník Aleš Pilgr, ale i bývalý člen Květů, jejich dlouholetý houslista Albert Novák.

Léta čistě studiová, a až v posledních letech i koncertně činný Muzikant Králíček je bočním projektem Petra Marka, se kterým začal natáčet písně v roce 1994, když mu bylo asi dvacet let. "Od té doby jsem natočil asi jedenáct domácích alb, z nichž jsem potom vydal 'The Best Of Králíček'," konstatoval Petr Marek o Králíčkovi - postavě, o níž mluví většinou ve druhé osobě. Zmíněné vinylové dvojalbum vyšlo na podzim 2015, a od té doby také sporadicky vystupuje současná sestava. Třetím interpretem, který se objeví na společném koncertě je Johuš Matuš aneb především filmařka a fotografka Johana Novotná, známá například svými klipy pro Ventolina či Midi Lidi. Naplněním propagované žánrové škatulky Rural Pop se stalo stejnojmenné album, které doprovází i vysvětlující manifest. "Chtělo by se říct, že je to cílená provokace vůči uhlazenému, městskému, pokojíčkovému písničkářskému lo-fi, že tam to seno, stáje a slepice vmíchala na truc všem milovníkům tepajících metropolí a trendy industriálu, ale není to tak úplně pravda. Základy rural popu totiž vznikly úplně přirozeně, v podkrkonošských Semilech, kde Johana skoro celé dětství prožila mezi koňmi," napsala o pozadí její hudby Helena Pazdiorová.

Společné vystoupení všech tří tak bude nejen výjimečným spojením, ale především na dlouhou dobu zase poslední možností vidět zmíněné na koncertním pódiu. Začíná se už v 19:30.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY