Metronome odečítá poslední týden do unikátních koncertů světových i domácích hvězd

15.06.2018 16:47 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Hudbu světových hvězd, netradiční vystoupení českých kapel a špičkové služby i komfort pro návštěvníky slibuje Metronome Festival Prague. Proběhne ve dnech 22.-23. června 2018 tradičně na pražském Výstavišti, vystoupí třeba The Chemical Brothers, Massive Attack, Tom Odell, David Byrne, Sexy Dancers nebo Tata Bojs. Vstupenky jsou stále ještě v prodeji za ceny platné do 21. června na stránkách www.metronomefestival.cz a v síti Ticketpro.

Letošní ročník Metronome Festival Prague odstartuje již v pátek odpoledne, a to ničím menším než úvodem netypické dvojice moderátorů - Markem Taclíkem a Tonyou Graves. Na festivalu budou celkem čtyři hlavní scény a bohatý doprovodný program. Největší Metronome Stage nabídne nejočekávanější interprety obou večerů, a to Massive Attack, kultovní The Chemical Brothers či Toma Odella. Dále se návštěvníci mohou těšit na ČT Park Stage s Johnem Calem z The Velvet Underground, Davidem Byrnem z Talking Heads nebo premiérou Sexy Dancers po dvaceti letech. Na kryté Moon Stage proběhne velkolepá oslava třicátin Tata Bojs či party s Faithless DJ setem. Radio Wave New Stage pak nabídne alternativnější a mladé interprety, jako jsou Communions nebo Ventolin.

"Na letošní program jsme opravdu pyšní, je mixem žánrů a hudebních přístupů a každý si v něm najde své. Navíc je záměrně sestaven tak, aby si návštěvníci mohli užít téměř všechna vystoupení, protože se hlavní koncerty nepřekrývají," vysvětluje Barbora Šubrtová, programová ředitelka Metronome Festivalu Prague. "Je skoro neuvěřitelné, jakou pozici si festival dokázal získat za pouhé tři roky své existence. Stala se z něj nedílná součást kulturního léta v naší metropoli a pravidelná účast zahraničních interpretů svědčí o jeho mezinárodním renomé," zdůrazňuje Jan Parýzek, manažer veřejného sektoru České spořitelny, která je opět generálním partnerem festivalu.

Metronome Festival Prague i letos pokračuje v tradici unikátních vystoupení tuzemských kapel, která jinde návštěvníci nezažijí. Hosty kapely Mydy Rabycad budou samotní moderátoři večera spolu se svérázným rapperem a zpěvákem J.A.R. Michaelem Viktoříkem. Návrat po dvaceti letech na scénu čeká funkovou skupinu Sexy Dancers v čele s Danem Bártou, Darou Rolins a Romanem Holým. Tato první česká superkapela koncem devadesátých let šířila hlavně svůj velký hit "Slim Jim", který samozřejmě zazní i na Metronomu.

Další kapelou, která ale zatím stále tají, jaké překvapení si pro diváky nachystala, je Prago Union. Ikona pražského hip hopu je držitelem několika cen Anděl a frontman Kato je v poslední době také zaneprázdněn návratem kultovní partičky Chaozz, která se nedávno s velkým úspěchem vrátila na koncertní pódia. Skupina Tata Bojs oslaví své třicáté narozeniny, a to pouze na Metronome Festivalu Prague se speciálně připraveným programem. Oslava proběhne v pátek na Moon Stage, která bude celý den v režii Tata Bojs. Výtvarník a frontman kapely Milan Cais připravil výtvarné řešení celé scény, kde se kromě Tata Bojs představí také Midi Lidi, Zrní, Umakart nebo bubeník Blur Dave Rowntree se svým DJ setem.

"Scéna bude nestandardně osově nesouměrná. LEDková plocha se v pravé části jakoby rozpadá v několika plánech. Inspirací pro mne byla představa tahu štětce namočeného do barvy, kde barva postupně mizí. Kromě projekcí k písním bude LED stěna sloužit i jako platforma pro vizualizaci jakéhosi obřího ekvalizéru. Nad hlavami diváků instalujeme decibelmetr, a ten se bude v reálném čase vizualizovat na scéně. Diváci budou mít možnost svým křikem v určitých momentech koncertu ovlivňovat playlist. Dáme jim vždy vybrat mezi dvěma písničkami. Na pódiu se s námi objeví všichni naši původní kytaristé i frontmani kapel, které jsme na Moon Stage pozvali," odtajňuje detaily vystoupení Milan Cais.

Kromě již zmíněných hlavních hvězd festivalu, kterými jsou The Chemical Brothers, Massive Attack, Tom Odell, David Byrne a John Cale, se na hlavní scéně představí také berlínští Them There. Tento nový projekt spojil bývalého frontmana skupiny Archive Craiga Walkera a ex-zpěvačku kapely Nouvelle Vague Phoebe Killdeer. Oba se setkali v hotelovém pokoji v Paříži, kde během pěti minut složili hit "Fade Out Lines". Na české scéně to bude pro tento projekt velká premiéra a pro diváky také premiéra jejich chystaného alba, které vyjde v září 2018.

Překvapení čeká na diváky, kteří dorazí v pátek i sobotu brzy po otevření areálu, tedy v 15.30, respektive 13:30. Na stánku s festivalovým zbožím se totiž budou odehrávat setkání s umělci a jejich autogramiády. Na diváky se těší Midi Lidi, Umakart nebo TH!S s Vojtou Kotkem, jistě dojde i na další interprety.

Metronome Festival Prague však nabízí nejen kvalitní hudební zážitek, ale i komfortní zázemí. "Dlouhodobě se snažíme přinášet co nejkvalitnější služby, které nejsou zcela běžné. Letos tak třeba zaplníme areál malými obýváčky s pohodlnými křesly, díky kterým si lidé užijí festival v pohodlí, jaké znají z domova," říká David Gaydečka, jeden z producentů festivalu. O bezpečné placení bez front se postará bezhotovostní systém Cashless, který dobře funguje na světových festivalech, jako jsou Coachella nebo TomorrowLand. Návštěvníkům se doporučuje založit si online účet předem, aby si mohli v pohodlí domova nabít účet a nastavit si i možnost automatického dobíjení peněz. Díky tomu jim také budou po ukončení festivalu vráceny všechny peníze automaticky. Těm nejrychlejším, kteří si v areálu v pátek 22. června dobijí svůj festivalový účet kartou Mastercard, bude připsán bonus 100 Kč na jejich účet jako dárek od společnosti Mastercard.

Na místě bývalého Bruselského pavilonu vznikne plnohodnotná luxusní restaurace s nejlepšími kuchaři z Baru Nebe. Rozšířena byla letos i takzvaná Bruselská cesta, na které vznikne přirozený festivalový bulvár s nabídkou skvělého jídla a pití. Pro diváky je připraven i bohatý doprovodný program. V centru odpočinkové zóny bude stát Pendulum Tent, kde se návštěvníci mohou těšit například na Shoes Jana Krause, originální parodii oblíbené talk-show nebo známé stand-up komiky. Sportovní nadšenci si budou moci vyzkoušet i neobvyklé sporty jako Kanjam a Spikeball.

Výrazná část doprovodného programu patří i neziskovým organizacím, které jsou letos zaměřené na lidská práva a ochranu zvířat. "Například Amnesty International na Metronomu spustí unikátní projekt Freedomselfies, který vznikl u příležitosti výročí 70 let od vzniku Deklarace lidských práv a svobod," popisuje Barbora Šubrtová. Komfort bude zajištěn i mimo areál. Je připraveno parkoviště i speciální festivalová tramvajová linka, která propojí Metronome Festival Prague a United Islands Of Prague v Karlíně. Po skončení Metronomu budou také posíleny noční spoje v okolí Výstaviště. Info o parkovišti oznámí pořadatelé na webu www.metronomefestival.cz.

Pořadatelé vzkazují divákům aby do areálu přišli včas, nikoliv na poslední chvíli před koncertem, na který se těší nejvíce. Jedním z důvodů pro brzký příchod je i bezpečnost. "Navzdory moderním technologiím na vstupu a RFID náramkům nemůžeme opomenout bezpečnost. Jsme samozřejmě připraveni obsloužit početné publikum. Nicméně festival, to je něco jako letadlo, kdyby všichni cestující dorazili pět minut před odletem, tak se neodstartuje včas. Děkujeme všem za odpovědné rozhodnutí, kdy na festival přijdou," říká David Gaydečka.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY