shop.musicserver.cz
Zuzana Smatanová - Echo

Zuzana Smatanová je na novinkovém dvojalbu "Echo" vážnější než dřív

Vydáno: 28.06.2018 09:30 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Zuzana Smatanová patří na Slovensku k absolutní špičce tamního mainstreamu. S novým albem si dala pořádně načas, ale fanoušky určitě uchlácholí, že se jedná rovnou o dvojitou porci dávky nové muziky, kterou mnohonásobná Slavice a držitelka prestižních ocenění nachystala.

7/10

Zuzana Smatanová - Echo

Vydáno: 01.06.2018
Celkový čas: 34:24 + 40:31

Skladby: CD 1: Echo (intro), V dobrom aj v zlom, Muožme si odpustiť?, Miesta (feat. Adam Ďurica), Horou, Otcovi..., Jediný a jediná, Bergen, Zamútená voda Bonus: Dokumenty z nahrávání alba CD 2: Echo, Runner - shooter, Hard Nut, Cloudkeeper, Paper Ship, Secret, Liquid Condition, Scarecrow, Lavender, Doe, The Story Of A Salmon, Woods

Vydavatel: Pandora-art, s.r.o.

Zuzana Smatanová se s novinkou vrátila k receptu z roku 2009, kdy "Gemini" vyšlo rovněž jako dvojalbum, jehož první disk byl slovenský a druhý s anglickými texty. Zdá se, že podobný model (a teď narážím na poslední i teprve chystané dvojalbum Miro Žbirky) Slovákům chutná. Zde však nastává další posun v postavení interpretky. Ta si totiž ke skládání, textování a hraní na kytaru a klavír přidala spoustu další práce.

Stala se producentkou, na desce hraje i na baskytaru a bicí (těch však posluchači najdou na obou discích minimum), napsala některé aranže pro smyčce, vymyslela a nahrála různé zvuky od šustění trávy po rozloupnutí ořechu ("Hard Nut") a vůbec dohlížela nad celým výsledkem od začátku prací, které podle přiložených filmových dokumentů na prvním CD začaly už v roce 2014. V mezidobí od poslední desky nahrála jen singl "Ženy aj muži" na výběrový disk "Momenty" a v tichosti a klidu připravovala tento velký projekt.

Pokud se máme držet právě dokumentů, první vznikly skladby s anglickým textem. Smatanová na celém dvojdisku pracovala s maximálním utajením a zhruba jednou za půl roku vydala nový singl v mateřském jazyce. Ať už se jednalo o duet s Adamem Ďuricou "Miesta", svatební "V dobrom aj v zlom", epochální "Horou" či aktuální "Jediný a jediná", vždy se trefila do černého. Má totiž neuvěřitelný dar pro psaní chytlavých a přitom nevlezlých melodií, které se velmi dobře pojí s hudbou a jsou někdy až mrazivě důvěryhodné.

Předcházející studiové album "Dvere" vyšlo už před sedmi lety. A jestli si někdo oblíbil lehké, povznášející a zpěvné melodie, interpretované s mírným úsměvem, jako je titulní song, "Dnes sa mi nechce nič", "Nad hlavou" či "S Tebou viem", novinka ho asi překvapí.

Na druhou stranu každý si prochází vývojem, umělce nevyjímaje. Jestli však je tvorba odrazem duše skladatele, Smatanová si patrně prošla složitějším a zadumanějším obdobím. V podstatě celý první disk, snad s výjimkou nahrávky "Bergen" (netradiční norsky zpívaný začátek), je pomalý, atmosférický a hloubavý. Skladba "Otcovi..." se dá brát jako pokračování singlu "Zostalo ticho", který věnovala svému předčasně zemřelému tatínkovi. Zde jej v některých fázích písně doplňuje i záznam jeho hlasu.

Na anglické části se nachází o tři skladby více, nejsem si však jist, jestli je to ku prospěchu věci. Skladby už zde nejsou tak jednolitě pomalé a táhlé, nechybí rytmická "Runner - Shooter", hravé "Paper Ship" či "The Story Of Salmon". Smatanové ani nelze vyčítat, že točí takové množství skladeb v angličtině, protože s tímhle jazykem svoji kariéru v roce 2003 odstartovala. Problém je spíš v jejím hlasu, který nemá takový rozsah, natož množství rejstříků a barevnosti. Je zde snad až příliš vysokých tónů, které se oposlouchají mnohem dřív než především střední polohy na prvním disku. Na druhou stranu celé dvojalbum uzavírá možná nejhezčí skladba ze všech "Woods".

Velmi dobré je, že k celému dvojalbu patří již zmiňované dva snímky, které dohromady sice zaberou hodinu, ale přibližují formou home videa celé to kvantum práce, které za celé čtyři roky Zuzana Smatanová a její pravá ruka Ivan Jombík nahrávce věnovali. Smatanová, známá svým perfekcionismem, má opravdu vše dotažené do posledního puntíku, materiál na albu (hlavně jeho slovenská část) je opravdu dostatečně vyzrálý a perfektně úročí to sedmileté čekání, které se především loni v době, kdy o sobě zpěvačka dávala poměrně málo vědět, zdálo nekonečné.

"Echo" je sice klidnější, zamyšlenější, ale dostatečně ambiciózní album, které bude mít v diskografii této slovenské hudebnice nezastupitelné místo.

NÁZORY
  • Zuzana (Karol, 28.06.2018 11:59) Reagovat

    Nikdy som ju nebral ako ozajstnú speváčku lebo jej hlas mi prišiel mdlý a nezaujímavý. Ale tento album je výborný. Prirovnal by som ho mierne k Langerovej Na Radosti. Dostala ma už pesničkou Horou ktorú považujem za jednu z najlepších v porevolučnej hudbe. Album sa počúva veľmi dobre a pôsobí ukľudňujúco. Ešte jeden fakt. Slovensko čo sa týka hlasu nemá dobrú speváčku. Bola to v minulosti Gombitová .... inak je to bieda. Všetky tie hlasy sú strašne podobné.

    • Re: Zuzana (Sick Boy, 29.06.2018 11:38) Reagovat

      Buďte rádi, že máte zpěvačku jako je Smatanová, nejen, že dobře vypadá, je milá a sympatická, ale hlavně je to skvělá zpěvačka a vůbec hudebnice, která si dělá muziku pěkně po svém (viz. toto album, které je takřka jen její práce). Byl jsem na jejím koncertě a je to prostě skvělá ženská, žádná rádoby nafoukaná hvězdička :-)

      • Re: Zuzana (M, 29.06.2018 11:52) Reagovat

        To máte pravdu. Pôsobi milo a je skromná a to sú body na vyše. Je skvelá skladateľka a hudobníčka a jej album Echo je veľmi dobrý... nič to ale nemení na fakte, že ako speváčka je slabá.

  • chyba v zozname pesniciek (M, 29.06.2018 22:43) Reagovat

    Chalani, na Slovensku píšeme "Môžme" a nie "Muožme" si odpustiť? :)
    A inak áno, Zuzka je jedinečná speváčka aj žena.
    Prajem pekný zvyšok noci.

  • ff (Maroš, 01.07.2018 18:16) Reagovat

    Nezaujímavá speváčka.Aspoň pre mňa.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sima Magušinová a Zuzana Smatanová spojily své hlasy a kytary v songu "Duše divoké" (27.03.2024 11:24)
- Hudba Mira Žbirky zazní v prosinci na Symphonic Night v O2 universu a už nyní na vinylech s alby z let 1992–2022 (20.03.2024 08:01)
- Vychází luxusní publikace o kariéře a životě Mira Žbirky "Memory Book - Roky a dni" (23.11.2023 15:56)
- Recenze: "Rozprávač" Zuzany Smatanové je průvodcem těžkou částí jejího života a návodem k řešení psychických problémů (12.11.2023 13:35)
- Hudba v tisku: V knize "Katherine" popisuje Katka Žbirková život s milým hudebním bláznem (11.11.2023 09:00)
- Video: Zuzana Smatanová zkouší, jaká je "Gravitácia" ve vesmírných prostorech (24.05.2023 09:39)
- Ceny Anděl patřily posmrtně Mekymu Žbirkovi - získal čtyři sošky (17.04.2023 12:26)
- Video: "Ako Boh". Meky Žbirka v novém klipu dokáže uhranout (14.04.2023 12:33)
- Nominacím na Ceny Anděl kraluje Miro Žbirka, želízka v ohni mají i 7krát3 nebo Vypsaná fiXa (16.02.2023 17:52)
- Ceny Anděl budou rozdány 15. dubna. Největší šance na nominace mají Calin a Miro Žbirka (01.02.2023 11:55)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu