Biffy Clyro naživo umí - "MTV Unplugged" se jim vzkřísit podařilo

11.07.2018 10:10 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Biffy Clyro mají akustická vystoupení rádi, což potvrzuje nemálo internetových záznamů z krátkých koncertů. Ať už to byl samotný Simon Neil nebo celá kapela, jako například v Abbey Road Studios v roce 2013, vždy šlo o příjemnou proměnu obvykle divokých skladeb. Pro MTV Unplugged tak byli jasnou volbou...
9/10

Biffy Clyro - MTV Unplugged: Live At The Roundhouse

Skladby: The Captain, Biblical, Re-arrange, Drop It, Black Chandelier, Folding Stars, Different Kind of Love, Mountains, God Only Knows, Opposite, Small Wishes, Bubbles, Medicine, Many Of Horror, Machines
Vydáno: 25.5.2018
Celkový čas: 61:56
Vydavatel: Warner Music
Na první pohled jde sice o kapelu, která budí zájem především svou živelnou energií, kterou plní svoje koncertní turné po celém světě. Již v minulosti však potvrdili, že jim to jde i bez proudu. Singly "God & Satan", "Opposite" nebo ještě stále čerstvá "Medicine" jsou toho důkazem. Potenciálních skladeb, které mohly během tohoto speciálního koncertu zaznít, bylo mnoho. Skotská trojice se nakonec rozhodla prohrabat svoji diskografii a kromě osvědčených klasik, které i během standardních koncertů zazní jen na španělku, vybrala i jednu raritku, jednu zcela novou skladbu a jeden cover. Patnáctka skladeb je tak hodně bohatá na období, během kterých jednotlivé kusy vznikaly, upravené aranže je však spojují v jeden celek.

Hned s úvodem se od zhruba čtyř stovek přítomných v londýnském Roundhouse klubu ozývalo klasické: "Mon The Biff!" Trio z Kilmarnocku se v parádně upravených prostorech, nazdobených, jako by se celé dějství odehrávalo uprostřed lesa, uvedlo perfektní verzí hitu "The Captain". A hned zkraje dokázalo, že písně fungují i bez té divoké energie obvykle zdobící jejich koncerty.

Samozřejmostí byl úspěch skladeb jak dělaných pro tato vystoupení (houslemi doprovázené "Machines", "Folding Stars" nebo "Opposites"). Příjemným překvapením však jsou "Bubbles" nebo "Mountains". Proměněny v klidné melodie se obě staly jedněmi z vrcholů, a následný aplaus tak byl naprosto zasloužený. Ve výběru se objevuje i cover klasiky od Beach Boys "God Only Knows". Neil ho popisuje jako nejdůležitější píseň z těch, které nenapsal. A jeho srdceryvné provedení krásně zapadá do celého souboru i díky zpívajícímu publiku.

Neztrácí se však ani raritka "Drop It", která vyšla jako b-side k albu "Puzzle". Bezproblémová směsice kytary s harmonikou zaujme i svým optimističtějším vyzněním oproti studiové verzi. Dobře tehdy dopadla i další rarita "Breatheher". Tu je však možné najít jen v telefonech návštěvníků, jelikož si své místo mezi patnáctkou vyvolených pro desku nenašla. Vůbec poprvé naživo zazněla country nasáklá "Small Wishes" z poslední desky "Ellipsis". Největší aplaus však posbíraly milované hity "Biblical" a "Many Of Horror".

Je škoda, že původní setlist devatenácti položek nezůstal kompletní a byl mírně prostříhán. Skladby jako "The Rain" nebo "Diary Of Always" určitě také měly co nabídnout. MTV Unplugged v podání Biffy Clyro však opět ožívá. Ožívají všechny ty vzpomínky na legendární vystoupení, která se dodnes opěvují. Skotové už dlouho patří mezi muzikantskou špičku, díky akustickému záznamu "MTV Unplugged: Live At The Roundhouse" to jen potvrdili.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY