A Perfect Circle se vrátili s příjemnou, nikoliv revoluční deskou "Eat The Elephant"

27.06.2018 14:50 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Návrat jedné z nejzajímavějších progrockových či, chcete-li, artrockových formací nového tisíciletí A Perfect Circle je událost nemalého významu. Vždyť čekání na tuto superkapelu složenou z protřelých hudebníků trvalo čtrnáct let. Stálo to za to? Jaké je comebackové album "Eat The Elephant"?
7/10

A Perfect Circle - Eat The Elephant

Skladby: Eat The Elephant, Disillusioned, The Contrarian, The Doomed, So Long, And Thanks for All The Fish, TalkTalk, By And Down The River, Delicious, DLB, Hourglass, Feathers, Get The Lead Out
Vydáno: 20.4.2018
Celkový čas: 57:07
Vydavatel: Warner Music

Čtrnáct let je skutečně dlouhá doba. A přesně tolik času uplynulo od vydání dosud poslední nahrávky "Emotive" americké superformace A Perfect Circle složené z kytaristy Billyho Howerdela (Ashes Divide), basáka Matta McJunkinse (Puscifer, 30 Seconds To Mars), bicmana Jeffa Friedla (Puscifer) a zpěváka Maynarda Jamese Keenana (Tool, Puscifer). Skládání materiálu na aktuální album ovšem začalo daleko dříve. Dokonce už v roce 2008, kdy se na první skladby vrhl právě lídr formace Keenan. Ten pak spolu se zbytkem A Perfect Circle pomalu a jistě dolaďoval materiál k vytouženému konci.

Není s podivem, že comebackové album zní trochu jinak než o dekádu mladší předchůdci. Keenanova superparta vyměnila silné kytarové party za výrazné klávesy, které drží melodii většiny skladeb. Těm pomáhá chladný, odtažitý zvuk podporovaný elektrickými podtóny a zdánlivě nezaujatým Keenanovým vokálem. Mnohé momenty alba si pohrávají s popovou dynamikou, což má na posluchače téměř uklidňující účinek. Výrazově vybočuje až orchestrální "The Doomed" a především překvapivá, osmdesátkami ovlivněná "So Long, And Thanks For All The Fish". "Eat The Elephant" je příjemná deska, která přímo vybízí k vícero poslechům, aby posluchači neunikl některý z barvitých nápadů, kterými losangeleská parta rozhodně nešetří. Přelomová nebo zásadní událost ve světě progrocku se ovšem nekoná. K tomu novince přece jen chybí větší dávka oné progrese.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY