David Stypka nechal v Malostranské besedě nahlédnout do svého nitra

21.04.2018 09:34 - David Böhm | foto: Lukáš Dvořák

Ačkoliv byl čtvrteční koncert konkurenčních Thirty Seconds To Mars několikanásobně větší, za měřítko kvality to zřejmě považovat nelze. Příznivci hudby, kteří se rozhodli čtvrteční veřer strávit v Malostranské besedě, tak nejspíš udělali lépe. David Stypka se totiž opravdu vyznamenal.

Live: David Stypka & Bandjeez

místo: Malostranská beseda, Praha
support: Málem Králem
datum: 19. dubna 2018

Na pódiu se také ukázala kapela Málem Králem, což je celkem vzácnost, protože v poslední době s koncerty spíše šetří. Přitom k tomu není důvod, jejich pop-folk, jak sami svou tvorbu označují, publikum snadno uvedl do pohybu. Jejich hudba staví především na specifickém hlase Filipa Sázavského, kterého za doprovodu kytary spíše doplňuje Martin Chobot. Mezi silné momenty patřil singl "Fronta na zázraky", stejně jako duet s Ewou Farnou "Síla slov", v němž dostal Martin o poznání větší prostor ke zpěvu.

Ačkoliv se muzika Davida Stypky pohybuje v podobných, pop-folkových vodách, je v mnoha ohledech hodně rozdílná. To ukázal hned úvodní "Lovec". Takhle osobní text v repertoráru Málem Králem nenajdete. Zpěvák jde v odhalování citů až na samotnou dřeň, což mu také vyneslo ocenění Interpreta roku.

Člověka potom až překvapí, jak se svou kapelou dokáže před publikem spontánně vtipkovat. Například pradávnou skladbu o intimnostech "Onanon", kterou si zahrál sólově, uvedl slovy "pokud tu jsou nějaké děti, budou teď o něco chytřejší." Označit jeho diskografii pouhým slovem smutná, by ale nestačilo. Vedle poslední zmíněné taky došlo na fanoušky oblíbenou "Čaruj" ze stejnojmenného alba. Snad každý si v tu chvíli zkusit vytleskat onu chytlavou melodii.

Vedle starších kousků došlo samozřejmě i na ty z loňské desky "neboj." Do jedné byly podány bezchybně a s lehkostí. Došlo i na několik aranžérských změn, to když se na konci "Lodivoda" kytary pořádně rozběsnily. Dalším překvapivým momentem se stala píseň "Dělám", na kterou se plynule napojila "Nebolelo" v mnohem rychlejší, maličko funky řízlé podobě. Davida to pořádně vyhecovalo, a předvedl se tak i jako rapper.

Přídavková část už patřila těm známějším písním, největšího ohlasu se dočkal duet "Dobré ráno, milá", při kterém samozřejmě Ewa nechyběla. Večer oficiálně ukončila balada "Láska není".

Ještě po ní však zaznělo pár starších kousků, ty už náležely jen těm největším příznivcům. Právě ti zpěváka v jeden moment opravdu obměkčili, až měl co dělat, aby zadržel slzy. Ty nejlepší koncerty se vyznačují vzájemnou výměnou emocí - a tenhle rozhodně byl jedním z nich.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY